Meny

KrF: Byggeskandalen har gått fra vondt til verre for Thommessen

Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Byggeskandalen på Stortinget har gått fra vondt til verre, mener KrFs stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan. 

Grøvan vil ikke svare på om det er aktuelt å trekke tilbake støtten som gjorde at Olemic Thommessen (H) i fjor høst ble gjenvalgt som stortingspresident med knapp margin.

– Det avhenger av hvordan saken kommer opp. Vi avventer onsdagens redegjørelse, sier han til VG.

Thommessen møter finanskomiteen og de parlamentariske lederne på Stortinget klokken 8.30 onsdag for å legge fram sin forklaring på hvordan byggeprosjektet plutselig kunne bli 500 millioner kroner dyrere, etter et sterkt kritisert påslag på 700 millioner kroner i fjor sommer.

– Slik denne saken er fremstilt de senere dagene har det gått fra vondt til verre, sier Grøvan, som er KrFs talsperson i saken.

Ikke vernet

Heller ikke stortingspresidentens eget parti vil garantere at Thommessen får fortsette.

– Presidenten velges av et samlet storting. Hvis den tilliten er borte, så er den borte. Men vi er ikke der nå. Nå må vi finne pengene, sier finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) til NRK.

Han forventer at presidenten under onsdagens møte vil klargjøre hva presidentskapet har hatt av kunnskap, hvilken kontroll de har hatt med prosjektet og når man visste at den ekstra regningen kom.

Kilder i Høyre har overfor flere medier de siste dagene åpnet for at Thommessen på en eller annen måte kan gå av. Vurderingen er at saken er blitt en belastning.

Ansettelsesstopp

Stortingspresident Olemic Thommesen foreslår ansettelsesstopp og andre kutt for å dekke opp for kostnadssprekken på Stortinget.

– Jeg er enig med dem som mener at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett. Derfor vil jeg i morgen tidlig foreslå for presidentskapet og finanskomiteen at det innføres ansettelsesstopp i Stortingets administrasjon og at alle nye bygge- og oppussingsprosjekt legges på is, sier Thommesen i en pressemelding sent tirsdag kveld.

I tillegg vil han be om at Stortingets administrasjon forbereder og legger fram en plan med sikte på betydelige administrative besparelser.

Direktørens ansvar

Da Thommessen møtte pressen etter en gjennomgang av byggesaken i Stortingets presidentskap mandag, sa han at han tar ansvar ved å bli sittende i posisjonen som stortingspresident. Thommessen svarte også et ubetinget ja på spørsmål fra NTB om han opplever å ha hele presidentskapet med seg.

Thommessen svarte kontant nei på NTBs spørsmål om han personlig har vært godt nok informert i den siste runden av prosessen, men avviste at han kunne gjort noe annerledes for å holde seg bedre orientert.

– Det var direktørens ansvar, slo han fast.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) i Eidsvollsgalleriet på stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Populært