Jan Balstad fly forbannet på norsk tilslutning til  EUs energiunion og ACER

NEI! Tidligere LO-nestleder Jan Balstad, nå leder i Nesodden Arbeiderparti, mener at Ap må si nei til EUs energiunion og ikke avgjøre saken før alle fylkeslagene har sagt sitt.
NEI! Tidligere LO-nestleder Jan Balstad, nå leder i Nesodden Arbeiderparti, mener at Ap må si nei til EUs energiunion og ikke avgjøre saken før alle fylkeslagene har sagt sitt. Foto: Nesodden Arbeiderparti
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker ikke å bli medlem av EUs energiunion og ACER, sier Jan Balstad, som krever at Arbeiderpartiets stortingsgruppe lar alle fylkesårsmøtene uttale seg i striden før de tar stilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener at alle muligheter for at andre skal få inngrep i hvordan vi skal bruke vår kraft, må avvises. Energien vår er ett av områdene Norge kan leve av i framtida med all den usikkerheten som er knytta til framtidige arbeidsplasser og miljø.

Det sier en mangeårig traver i arbeiderbevegelsen, Jan Balstad, til ABC Nyheter.

Balstad, som har bakgrunn fra Jern og metall (nå Fellesforbundet), var nestleder i LO fram til 2002. I dag er 80-åringen leder i Arbeiderpartiets lokallag på Nesodden, som har vedtatt en kraftig avstandstaken fra ideen om å legge Norge inn i EUs energiunion.

Balstad frykter også at EU-tilhengerne på Stortinget av strategiske grunner vil si ja til alle saker som knytter Norge tettere på EU.

Les også: Lavine av nye EU-lover vil rase over Norge fra EUs energiunion og ACER

– Dette er å avgi suverenitet

– Jeg kan ikke skjønne at dette ikke er å avgi suverenitet, sier Balstad, kort før en rekke fagorganisasjoner og andre tirsdag demonstrerer utenfor Stortinget mot planene om å slutte Norge til EUs energiunion og deres energibyrå ACER.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi overlater til et EU-organ, og så må de lage noen egne organer for å omgå Grunnlovens krav om tre fjerdedels flertall. Ellers kunne vi jo bare meldt oss rett inn. Men det har jo juristene funnet ut ikke går, sier Balstad.

Han viser til diskusjonen om et vedtak om tilslutning til energiunionen innebærer avgivelse av suverenitet. Det hevder tilhengerne av ACER ikke er tilfelle, fordi man oppretter et eget organ i Norge som skal følge ACERs vedtak, og ikke kunne påvirkes av norske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jussprofessorer i Oslo, Bergen og Tromsø gir Balstad rett i suverenitetsspørsmålet.

Les også: Splittet LO legger ikke hindringer i veien for EUs energibyrå

Arbeiderpartiets hovedproblem

Ifølge Jan Balstad har Norge en annen modell i samfunnsoppbygging enn det EU har.

– Vi er ikke noe liberalistisk samfunn i bunn og grunn. Dessuten er jeg ikke imponert over måten EU styrer forskjellige områder vi blir berørt av, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det ikke viktig for klimasaken at Norge blir med på et europeisk samarbeid for å fremme fornybar energi?

– Vi kan ikke redde Europa. Vi er ingen supermakt. Jeg går ut fra at hvis Europa interessert i vår overskuddskraft, tror jeg de vil benytte seg av det unasett. Det gjør de jo i dag, lyder svaret.

Han ser signalene Barth Eide har kommet med, om at Ap kan si ja på betingelser som skal oppfylles av regjeringen, som et hovedproblem.

– Norge kan ikke stille betingelser i framtida som er evigvarende. I EU utvikler lovverket seg hele tida. Hvis vi stiller betingelser til regjeringen, kan jo de si ja. Men om EU aksepterer det, er et annet spørsmål, sier Jan Balstad.

Les også: Marsdal: – Arbeiderpartiets krav til EUs energiunion holder ikke

Ap-grunnplanet kan bli frakjørt

Nesodden-politikeren er redd grunnplanet i Arbeiderpartiet ikke blir hørt før stortingsgruppa fatter sin beslutning om energiunionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På årsmøtet i hans partilag ble det vedtatt et forslag til uttalelse på årsmøtet i Akershus Ap, mot å si ja.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men årsmøtet i Akershus er 17. og 18. mars, mens Stortingets energi- og miljøkomité skal avgi sin innstilling 8. mars.

– Hvis vi fremmer noe for fylkesårsmøtet og fylket ikke blir tatt med på råd, blir ikke vi tatt med i diskusjonen! sier Balstad.

Han forteller at rådgiveren i stortingsgruppa fortalte ham at saken kommer opp i Stortinget før halvparten av Aps fylkelag har behandlet saken.

Arbeiderpartiets fylkeslag i Sogn og Fjordane er blant dem som har uttalt seg, og går mot tilslutning.

Les også: – Tror regjeringen at EU vil slutte å kjøpe norsk strøm?

«Norge ønsker full kontroll»

«Vår største, viktigste, forurensningsfrie ressurs er vannkraften. Den må moderniseres og effektiviseres. Med rikelig tilgang på rimelig miljøvennlig kraft kan store deler av vår infrastruktur elektrifiseres i betydelig grad.», heter det i forslaget Nesodden Ap fremmer for fylkeslaget i Akershus, og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

« Derfor er det viktig at vi har nasjonal kontroll over disse ressursene, vi kan gjerne eksportere kraft vi ikke bruker selv, men tilslutning til overnasjonale organer som svekker vår egen kontroll må ikke skje.

Akershus AP sier sier nei takk til EUs energidirektiv. Norge ønsker full kontroll over sine egne naturressurser.»

Dette er saken

7. november 2017 fremmet regjeringen forslaget om tilslutning til EUs energibestemmelser om naturgass og elektrisitet, inkludert tilslutning til EUs energibyrå ACER.

Espen Barth Eide er saksordfører for saken i Stortinget, og er i utgangspunktet positiv til å ta også dette inn i EØS-avtalen.

For å mildne inntrykket av suverenitetsavståelse, ønsker regjeringen at EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA formelt skal fatte beslutningene ACER ellers ville gjort direkte overfor Norge.