Ungarn krever at FNs menneskerettssjef går av etter Orban-kritikk

Péter Szijjártó, Ungarns utenriksminister, under det 37. møtet i FNs menneskerettsråd.
Péter Szijjártó, Ungarns utenriksminister, under det 37. møtet i FNs menneskerettsråd. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Ungarn krever at FNs menneskerettssjef går av fordi han kom med det som betegnes som «uakseptabel» og «upassende» kritikk av statsminister Viktor Orbán.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er åpenbart at Zeid Ra'ad al-Hussein må gå av. Han er ikke verdig å være i sin posisjon, sa Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó under et møte i FNs menneskerettsråd i Généve mandag.

Jordans Zeid Ra'ad Al Hussein, FNs høykommissær for menneskerettigheter, langet ut mot Ungarns Viktor Orbán i sin åpningstale i Généve mandag Foto: Salvatore Di Nolfi / AP
Jordans Zeid Ra'ad Al Hussein, FNs høykommissær for menneskerettigheter, langet ut mot Ungarns Viktor Orbán i sin åpningstale i Généve mandag Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Kritikken fra Zeid kom under åpningstalen hans i FNs menneskerettsråd. Der langet han ut mot at det generelt er stadig mindre respekt for menneskerettighetene rundt om i verden. Orbán var den eneste som ble nevnt med navn.

–I dag er undertrykkelse trendy igjen. Sikkerhetsstaten er tilbake, og grunnleggende friheter trekkes tilbake i alle regioner i verden. Skammen gjør også retrett, sa han.

–Fremmedfiendtlige og rasister i Europa har lagt fra seg all form for skamfølelse, som Ungarns Viktor Orbán, som tidligere denne måneden sa: «Vi ønsker ikke at vår farge (...) blir blandet sammen med andre farger». Vet de hva som skjer med minoriteter i samfunn der lederne søker etnisk, nasjonal eller rasemessig renhet?, sa Zeid.

Szijjártó kaller kritikken «svært upassende» og «fullstendig uakseptabel». Han er også kritisk til at Zeid ikke ble værende for å høre på svarene til kommentarene hans fra de frammøtte.

–Det er jo et åpenbart spørsmål: Hvor er høykommissæren nå? Hvorfor lytter han ikke til medlemsstatene? sa Szijjártó.

Zeids periode som FNs høykommissær for menneskerettigheter utløper senere i år, og han har allerede kunngjort at han ikke vil stille til gjenvalg.

SE VIDEO: – Vesten vil falle

Personvernpolicy