Nord-Korea: Trumps nye sanksjoner er en krigshandling

Bilde utgitt av det japanske forsvarsdepartementet og som viser det som skal være det nordkoreanske skipet Yu Jong 2 (til venstre) ved siden av fartøyet Min Ning De You 078, som har ukjent nasjonalitet men kinesiske tegn, i Østkinahavet, angivelig i ferd med å overføre olje. Foto: AP / NTB scanpix
Bilde utgitt av det japanske forsvarsdepartementet og som viser det som skal være det nordkoreanske skipet Yu Jong 2 (til venstre) ved siden av fartøyet Min Ning De You 078, som har ukjent nasjonalitet men kinesiske tegn, i Østkinahavet, angivelig i ferd med å overføre olje. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De siste sanksjonene som USA har innført mot Nord-Korea er «en krigshandling», melder det nordkoreanske statlige nyhetsbyrået KCNA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Som vi har sagt gjentatte ganger: Vi anser enhver begrensning mot oss som en krigshandling, og vi kommer ikke til å hindre USA hvis landet virkelig tør å konfrontere oss på et «røft» vis, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Pyongyang.

Les også: Høytstående delegater fra Nord-Korea har ankommet sør

Trump: Kraftigste Nord-Korea-sanksjoner noensinne

Nord-Koreas unge diktator Kim Jong-un (i midten) beskrives som risikovillig. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nord-Koreas unge diktator Kim Jong-un (i midten) beskrives som risikovillig. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Meldingen fra det nordkoreanske regimet kom søndag ettermiddag, to dager etter at USAs president Donald Trump kunngjorde det han kalte «de kraftigste sanksjonene noensinne» mot Nord-Korea.

– Om sanksjonene ikke fungerer, må vi gå til fase to. Og fase to kan bli veldig tøff og veldig, veldig uheldig for verden, sa Trump.

De økonomiske sanksjonene går ut på å svarteliste 33 fartøyer og 27 shippingselskaper som angivelig leverer olje til Nord-Korea. USA ba lørdag FN om å svarteliste de 60 fartøyene og selskapene. Svartelisting innebærer at fartøyene forbys å legge til havn noe sted i verden.

Nord-Korea villig til å snakke med USA

En nordkoreansk delegasjon på besøk til Sør-Korea i forbindelse med OL-avslutningen opplyser at regimet i nord er villig til å inngå samtaler med USA.

Delegasjonen møtte søndag Sør-Koreas president Moon Jae-in. I møtet sa delegasjonen seg «enig i samtaler mellom de to landene på Korea-halvøya og at forholdet mellom Nord-Korea og USA bør bedres», heter det i en uttalelse fra presidentkontoret i Seoul.

Ifølge Moons kontor skal Nord-Korea være «svært villig» til å gjennomføre samtaler med USA.

Personvernpolicy