Fortsatt uvisst når afghansk familie fra Fitjar sendes ut av Norge

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt uvisst når familien som ble pågrepet i et forsamlingshus på Fitjar, sendes ut av landet. Menighetens pastor ber statsministeren om hjelp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trebarnsfamiliens advokat Jostein Løken tror familien fortsatt er i Norge.

– Jeg ber stadig om info, men har ikke fått noe foreløpig. Jeg frykter at de blir uttransportert slik at det blir umulig å iverksette rettslige forføyninger, sier Løken til NTB lørdag formiddag.

Siden foreldrene og de tre barna på fem år, fire år og tre måneder ble pågrepet på en fredag, sier Løken at han ikke har mulighet til å begjære en midlertidig forføyning hos byfogdembetet og slik hindre at familien blir uttransportert allerede i helgen.

Appell til statsministeren

Pastor Frank Håvik i menigheten ber lørdag i en appell oversendt justisminister Sylvi Listhaug og statsminister Erna Solberg om at familien må få være i Norge mens de venter på en ny runde i retten.

I fjor vår søkte småbarnsfamilien tilflukt hos menigheten Nytt Liv Sunnhordland, i frikirken på Fitjar. Både Kirken og flere politikere har reagert på at politiet hentet familien ut av kirkeasyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets utlendingsenhet (PU) hevder imidlertid at bygget til frimenigheten der trebarnsfamilien oppholdt seg, ikke er et kirkerom. De mener husets funksjon siden april 2017 har vært bolig for familien.

– Foregriper dom

Både UDI og UNE har avvist familiens søknad om asyl. Familien fikk først medhold av byfogden i Oslo, men i november i fjor besluttet Oslo tingrett å opprettholde asylavslaget. Saken er anket til lagmannsretten, som har berammet ny rettssak til 18. juni neste år.

– Vi mener at når to rettsinstanser som skal forvalte de samme lover kommer til to motsatte konklusjoner, bør saken få en god behandling i lagmannsretten. Å sende dem ut i ventetiden er ikke bare livsfarlig for dem, men det ville være å foregripe dom i retten, skriver Håvik.

Familien kom til Norge i 2015. Foreldrene hevder de er forfulgt fordi de rømte for å gifte seg. De har senere konvertert til kristendommen.

– De vil risikere alvorlige overgrep ved retur, sier advokat Løken.