Meny

Innkaller til hastemøte etter byggeskandalen på Stortinget

KrF: – Presidentskapet må ansvarliggjøres for byggesprekken

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener byggesprekken er blitt mer alvorlig. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KrF avviser ikke at de vil støtte et mistillitsforslag mot stortingspresident Olemic Thommessen. 

– Det er ingen tvil om at presidentskapet sitter med ansvaret, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til ABC Nyheter. 

Forrige uke ble det kjent at byggeskandalen på Stortinget blir 1,2 milliarder dyrere enn opprinnelig budsjett.

SV, Rødt, Ap og Senterpartiet har varslet at de ikke har tillit til stortingspresident Olemic Thommessen (H). 

Nå avgjør KrF, Venstre, Høyre og Frp om stortingspresidenten mister stortingsflertallet i ryggen. 

Aktuelt: Innkaller til hastemøte etter byggesprekk

– Er blitt mer alvorlig

For tre år siden var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder. Året etter, i 2016, ble anslaget økt til 1,8 milliarder. Torsdag ble det kjent at den anslåtte sluttsummen hadde steget med ytterligere 500 millioner til rundt 2,3 milliarder kroner.

Grøvan i KrF sier det er for tidlig å ta stilling til stortingspresidentens fremtid.

 Fakta om Stortingets byggeprosjekt

* Stortingets byggeprosjekt omfatter blant annet rehabilitering av nabogården til Stortinget, ny innkjøringstunnel og et nytt vare- og postmottak. Planene ble lagt fram i 2011, og byggearbeidene startet i 2014.

* At Stortinget selv valgte å være byggherre framfor å benytte Statsbygg er i ettertid blitt kritisert fra flere hold. Selv har Stortinget valgt å stevne Multiconsult for Oslo tingrett. Rådgivningsselskapet anklages for omfattende mislighold som har påført byggeprosjektet ekstrakostnader, noe selskapet avviser.

* Et samlet Storting kritiserte før sommeren i fjor presidentskapet for håndteringen byggesaken og de mange store overskridelsene. I løpet av perioden kom det også skarp kritikk fra Riksrevisjonen og kontrollkomiteen, og det ble også rettet et mistillitsforslag mot stortingspresident Olemic Thommessen (H).

* Da den siste kostnadsoverskridelsen ble kjent torsdag 15. februar, valgte stortingsdirektør Ida Børresen å gå av.

Onsdag skal Thommessen møte finanskomiteen og de parlamentariske lederne for å svare for kostnadsøkningene i byggeprosjektet.

– Vi har bedt om en grundig redegjørelse i Stortinget. Jeg mener den redegjørelsen bør gjøres for hele Stortinget, sier Grøvan.

Etter møtet vil KrF ta en vurdering av hva som bør bli konsekvensene.

– Det er helt klart at dette er presidentskapets ansvar, og de må ansvarliggjøres. Dette må få konsekvenser. 

– Hva legger du i ansvarliggjøres?

– Det kan være at de får kritikk og det kan være mistillitsforslag. Situasjonen har fremstått svært alvorlig og det er ikke blitt mindre alvorlig. KrF vil ta en vurdering etter redegjørelsen, sier Grøvan. 

I juni i 2017 fikk presidentskapet får sterk kritikk fra kontrollkomiteen.

– Det er på det sterkeste å beklage at saken har utviklet seg slik den har gjort til skade for hele Stortingets renommé, sa Thommessen.

Han sa videre at sett i ettertid er det ikke tvil om at presidentskapet undervurderte prosjektet, og at fremtidige byggeprosjekter må gjennomføres med vesentlige større krav til kompetanse, kapasitet og kvalitetssikring.

– Både det nåværende og det forrige presidentskapet må ta ansvar for situasjonen, sa Thommessen.

I HARDT VÆR: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) i Eidsvollsgalleriet på stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sp-Arnstad ber Stortinget vurdere tilliten

Overfor NRK ber Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, Høyre, Frp, Venstre og KrF vurdere om de skal kaste Thommessen. 

– Dette tror jeg blir et spørsmål som både Høyre, Venstre, KrF og Frp må forholde seg til i løpet av den neste uken, sier hun til kanalen. 

Finanspolitisk talsperson og leder i finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H), peker på at flere partier på Stortinget inngår i dette presidentskapet.

Forrige uke avviste stortingspresidenten overfor NTB at han burde ta ansvar og gå. Han mener presidentskapet har ansvaret sammen.

– Jeg opplever å ha tillit i presidentskapet i denne saken, sa han.

Følger for budsjettet

Finansminister Siv Jensen (Frp) påpeker overfor Dagens Næringsliv at milliardsprekken får konsekvenser for statsbudsjettet.

– Det er ingen tvil om at når prosjekter av denne type sprekker så mye som det ligger an til å gjøre her, så betyr det penger som ellers kunne vært brukt på sykehjemsplasser og veibygging.

Hun understreker at det er Stortingets ansvar å ettergå saken, men sier også:

– Jeg synes det ikke ser bra ut i det hele tatt.

Populært