Meny

Når demokratiet dør

– Demokratiene dør så sakte at mange knapt legger merke til det

Mens Russlands president Vladimir Putin i stor grad har bygd ned det som var av russisk demokrati, bekymrer Donald Trumps antidemokratiske holdinger og handlinger forfatterne av boka «How democracies die». Her møttes de to statslederne under G20-toppmøtet i Hamburg sommeren 2017. Foto: Saul Loeb/NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toleranse og overbærenhet er demokratiets viktigste grunnsteiner, sier Steven Levitsky. Det er i ferd med å forvitre i USA, og Europa kommer etter.

– I dag starter demokratiets død ofte ved stemmeurnen, sier Steven Levitsky til Dagsavisen.

Sammen med kollega Daniel Ziblatt har Harvard-professoren skrevet boka «How democracies die», som har fått stor oppmerksomhet i USA.

De to statsviterne bruker historien for å identifisere de autoritæres metoder, og ser på hvordan diktatorer kom til makten i Europa på 1930-tallet og Latin-Amerika på 1960- og 1970-tallet.

Nå advarer de mot utviklingen i sitt eget land, USA. For det amerikanske demokratiet er i fare. Polarisering, mistillit og frykt for fremmede svekker demokratiets grunnfundament, advarer Levitsky.

Les også: – Etter Trump er alt mulig

Subtil død

Mens rundt tre fjerdedeler av demokratier i det 20. århundre ble veltet av gatekamper, protester og bråk, eller militæret, dør moderne demokratier saktere og mer subtilt. De dør så sakte at mange innbyggere knapt legger merke til det.

Det er dette som er i ferd med å skje i noen av våre mest robuste vestlige demokratier, ifølge Harvard-professorene.

Det handler om å bryte ned normer, politisk bruk av domstolene, press mot de frie mediene og reformer som svekker institusjonene. Mange av tiltakene som bryter ned demokratier er lovlige. Og de innføres av ledere som har vunnet på demokratisk vis.

«Når du elsker for siste gang, kan du aldri vite at det er siste gang du elsker», sier hovedpersonen i en av David Lodges romaner. Det er det samme med stemmegivning, påpeker Timothy Snyder i boka «Tyranni»: Du vet aldri når du for siste gang får avlegge din stemme.

Les også: Dom som sier dom er domme, dom er domme, dom

Et vondt år i USA

Det er snart 13 måneder siden reality-kjendis og eiendomsmogul Donald J. Trump ble sverget inn som USAs 45. president.

Det første store sjokket har lagt seg. Noen puster lettet ut. De aller verste spådommene er ikke oppfylt: USA er fortsatt et demokrati. Økonomien går godt, institusjonene holder stand, pressen er fri og domstolene får holde på med sitt. Stort sett.

Men det er stor grunn til bekymring, sier Steven Levitsky, og trekker fram hovedgrunnene til at han sliter med nattesøvnen:

Trumps gjentatte angrep på og undergraving av etterretningsinstitusjoner som FBI, og forsøkene på å gjøre domstolene politiske er klassiske autoritære grep.

Amerikanske myndigheter gjør det vanskeligere å bruke stemmeretten. Over 30 delstater har skjerpet reglene for stemmegivning, det går utover minoriteter og fattige.

Trump har gjentatte ganger påstått at millioner av ulovlige innvandrere har stemt i amerikanske valg – det finnes det ingen beviser på.

Antidemokratisk retorikk. Alle Trumps løgner bryter ned troverdigheten til USAs demokratiske institusjoner. Trump sier valgsystemet ikke er til å stole på, og får gehør hos et stort antall amerikanere.

Angrep på mediene. Få institusjoner er like viktige som uavhengige medier. Trump forteller folket at mediene aktivt jobber mot ham og at mediene lyver. Tilliten til mediene har falt dramatisk.

Les også: Trump har mottatt 134 søksmål etter fem måneder som president.

Uskrevne regler

De to forfatterne trekker fram særlig to normer som er viktige for å bevare et sterkt demokrati: Toleranse overfor meningsmotstandere og institusjonell overbærenhet.

Det første innebærer at du anerkjenner dine meningsmotstandere som legitime, selv om dere er uenige politisk.

Det andre – overbærenhet – handler om å respektere de uskrevne institusjonelle demokratiske normene som rår, og ikke utnytte all makten du har den tida du har den.

I USA har for eksempel presidenten makt til å benåde hvem som helst. Han kan også utvide Høyesterett med så mange republikanske dommere som han ønsker. Det står ikke skrevet i noen lov at de bare skal være ni høyesterettsdommere.

Når et parti styrer Kongressen, kan de i teorien blokkere absolutt alle politiske utnevnelser (Republikanerne blokkerte tidligere president Obamas utnevnelse til høyesterett i 2016).

Det er nettopp når politiske partier begynner å se på hverandre som en trussel, at overbærenheten forsvinner og det demokratiske fundamentet svekkes. Det er dette som i stor grad har skjedd i USA.

Mister majoriteten

Resultatet er en ekstremt stor grad av politisk polarisering. Det henger igjen sammen med endringer i demografi, sier Levitsky.

Det demokratiske partiet har blitt partiet for minoriteter og hvite liberalere, mens det republikanske partiet i stor grad har blitt de hvite amerikanernes parti: Mens andelen ikke-hvite demokratiske velgere bare utgjorde 7 prosent av velgerbasen på 1960-tallet, kom 44 prosent av stemmene til demokratene i 2012 fra minoriteter. Det republikanske partiet har derimot fortsatt rundt 90 prosent hvite velgere.

– Det er en utfordring å bygge et ekte multietnisk demokrati. Det amerikanske demokratiet har vært bygget på eksklusjon basert på hudfarge, sier Levitsky.

Den sterke polariseringen vanskeliggjør toleranse og overbærenhet, sier Levitsky, og kommer med en ganske dyster historisk lærdom: Det har aldri skjedd at en etnisk majoritet har mistet flertallet, og at demokratiet samtidig har overlevd.

Da den kristne majoriteten i Libanon mistet flertallet, resulterte det for eksempel i borgerkrig.

Les også: Ytre høyres nye, hippe ansikt

Støttet av rasister

Donald Trump har skaffet seg sympati fra både hvite etnonasjonalister og den gamle, svært voldelige rasistbevegelsen Ku Klux Klan.

Han har lovet å bygge mur mot Mexico, og kalt mexicanske innvandrere for voldtektsmenn. Trump startet sin politiske karriere ved å gå hardt ut mot USAs første svarte president, som han sa ikke var født i USA og dermed ikke var en legitim leder.

Selv om det er Donald Trump som går i bresjen for det antidemokratiske USA, er det ikke han alene som har skylden for forvitringen av folkestyret. Det er det republikanske partiet som har sviktet, fordi de ikke klarte å luke ut demagogen før han fikk makt.

– Det er de politiske partiene som er demokratiets portvoktere, sier Levintsky.

For å beskytte demokratiet i trøblete tider, er de etablerte partiene nødt ta ansvar. De er nødt til å sette demokratiet over ideologi, og nasjonen foran egen politiske interesser.

Det er altså republikanerne som må ta grep, skal det amerikanske demokratiet klare seg. Det er ikke særlig oppmuntrende, etter hva vi har sett de siste par årene der partitopp etter partitopp har godtatt Trumps åpenlyse rasisme og kvinnediskriminering.

Det var likevel tegn til oppmykning hos republikanerne for bare få år siden. Da de tapte presidentvalget i 2012, lagde partiet en grundig «obduksjonsrapport» for å finne ut hva som hadde gått galt.

Konklusjonen var klar: Partiet måtte gjøre mer for å inkludere minoriteter. Et eller flere tap kan derfor tvinge fram nødvendige endringer på amerikansk høyreside, sier Levitsky. Om de derimot fortsetter med flertall i Kongressen, vil polariseringen vokse, og det kan slite det amerikanske demokratiet i stykker.

Partienes ansvar

Det er de politiske partiene som har vært avgjørende for om demokratier har bestått eller kollapset. I Tyskland tidlig på 1930-tallet inngikk det konservative partiet som kjent en allianse med Adolf Hitler – de var sikre på at de kunne kaste ham når de skulle ønske det. Det må ha vært en av historiens mest fatale feilvurderinger.

Det samme skjedde i Italia, da Benito Mussolini kom til makten. De etablerte partiene valgte å strekke ut en hånd, enten for å redde seg selv, eller for å oppnå politiske seire. Men demokratiet tapte.

Andre sto imot: I både Finland og Belgia sto fascismen sterkt på 1930-tallet. Men der tok de demokratiske partiene ansvar. De jobbet sammen med meningsmotstandere for å hindre de antidemokratiske kreftene fra å komme til makten. Det krever politisk mot. Det er ikke lett. Men det er nødvendig, sier Levitsky.

Dette er relevant for alle partier i parlamentariske systemer, påpeker han. Mange argumenterer – slik en gjorde i Norge da Fremskrittspartiet først ble tatt inn i regjering i 2013 – om at et demokrati må inkludere alle partier, også de ekstreme, hvis mange nok stemmer på dem. Det holder ikke for Harvard-professoren.

– Det var nettopp det argumentet som ble brukt for å inkludere både Mussolini og Hitler. Det er i min mening et svakt argument, sier han.

Fire varseltegn

Noen autoritære ledere er lette å gjenkjenne. Adolf Hitler og Hugo Chávez hadde begge forsøkt seg på kupp før de senere vant makten ved valg. Andre følger demokratiske regler i en periode, for så å endre takter mot det autoritære, slik Viktor Orbán i Ungarn og Recep Erdogan i Tyrkia har gjort.

I Polen innførte myndighetene nylig en lov som forbyr å snakke om polsk medvirkning i folkemordet under Andre verdenskrig. Vi må være på vakt, sier Levitsky, som trekker fram fire varseltegn som kan identifisere en autoritær leder:

  • Lederen viser lite engasjement og forpliktelse til demokratiske regler.
  • Lederen avviser legitimiteten til sine meningsmotstandere.
  • Lederen tolerer eller oppfordrer til vold.
  • Lederen er åpen for å begrense borgerrettigheter eller medie- og ytringsfrihet.

USAs president oppfyller alle fire kriteriene. Det har aldri skjedd før i USA. Med unntak av Richard Nixon, som ble tvunget til å gå av etter Watergate-skandalen, har ingen amerikansk president oppfylt mer enn ett av disse kriteriene. Det er likevel håp, hvis en skal lære av historien.

– Et så velstående og stabilt demokrati som det amerikanske har aldri tidligere kollapset. Det er vanskelig å ta knekken på det amerikanske demokratiet, det er ganske sterkt. Men vi kan ikke ta det for gitt. Vi må aktivt beskytte demokratiet, sier Levitsky.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag: «Driftsleder for negerarbeid»14:27 Norsk dopingekspert: – Russerne har et poeng13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag
Siste nytt
14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeSnøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag: «Driftsleder for negerarbeid»14:27SportNorsk dopingekspert: – Russerne har et poeng13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag
Populært