Helga Pedersen mener Finnmark må avvise avtalen med Troms om nytt storfylke

Leder av Tana Arbeiderparti og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen mener at fylkestinget i Finnmark må si nei til avtalen om sammenslåing mellom Troms og Finnmark. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Leder av Tana Arbeiderparti og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen mener at fylkestinget i Finnmark må si nei til avtalen om sammenslåing mellom Troms og Finnmark. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fylkestinget i Finnmark må avvise avtalen om sammenslåing med Troms til et nytt storfylke, mener leder av Tana Ap og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Konsekvensen av avtalen er at alt av beslutningsmakt flyttes ut av Finnmark. Realiteten er at Finnmark blir avviklet som demokratisk arena, sier Pedersen til NTB.

Den tidligere Ap-nestlederen som nå har flyttet hjem til Finnmark og blitt leder av lokallaget i Tana, er nådeløs etter å ha lest sammenslåingsavtalen som ble signert torsdag.

Mæland må ta det

Avtalen innebærer at Tromsø blir fylkeshovedstad i det nye Troms og Finnmark fylke.

– Fylkestinget i Finnmark må si nei til denne avtalen. Det er regjeringen som har vedtatt denne tvangssammenslåingen. Da må regjeringen også ta de vanskelige avgjørelsene. Dersom kommunalminister Monica Mæland (H) ikke orker å ta i dette, så bør hun heller oppheve hele tvangssammenslåingen, sier Pedersen.

Uttalelsen fikk Mæland til å hoppe i stolen.

– Det er barnelærdom at jeg som statsråd ikke kan oppheve et vedtak som er fattet av Stortinget. Å si at regjeringen ikke skal følge det Stortinget har vedtatt, er jo hoderystende respektløst, sier Mæland til NTB.

Bakgrunn: Troms og Finnmark enige om sammenslåingsavtale

– Usant

Pedersen får imidlertid full støtte av Karin Andersen (SV), som leder kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

– Statsråd Mæland tar feil. Stortinget har ikke vedtatt den avtalen som Pedersen nå mener at Finnmark skal si nei til. Det er fullt mulig for et fylke å si nei dersom de mener at fordelingen av funksjoner er for dårlig, sier Andersen til NTB.

– Å late som om avtalen som ble meglet fram torsdag er noe Stortinget har besluttet, er rett og slett usant. Å feilinformere slik må statsråden holde seg for god til, tilføyer hun.

Frykter kjøttvekta

På fylkesårsmøtet i Finnmark Arbeiderparti 3. og 4. mars vil Pedersen og Tana Ap foreslå at Ap-delegasjonen til fylkestinget 14. og 15. mars avviser avtalen om fylkessammenslåing mellom Troms og Finnmark.

Ifølge Pedersen halter hele den videre prosessen, fordi Troms har flertall i fellesnemnda som skal forberede sammenslåingen.

– Innbyggertallet er svært ulikt i Troms og Finnmark. Vi risikerer at kjøttvekta avgjør. Skal vi kompensere for det, må flere beslutningsorganer legges til Finnmark, sier Pedersen.

Hun ser også for seg at flere arbeidsplasser vil forsvinne fra Finnmark som følge av at Tromsø får politisk og administrativ toppledelse i et nytt storfylke.

– Folk er forbanna

Stortingsrepresentant og fylkesleder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, skjønner godt reaksjonene.

– Folk er forbanna, og det er både naturlig og veldig forutsigbart. Et stort flertall i Finnmark ønsker ikke denne sammenslåingen. Dette er tvang, og mot lokaldemokratiet. De sterke reaksjonene må sees i lys av dette, sier Olsen til NTB.

På vei til helgens styremøte i Finnmark Ap hadde hun fredag ettermiddag ikke lest avtalen grundig nok til å kommentere innholdet i den.

Til det samme møtet kommer også fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap), som ledet forhandlingsdelegasjonen for Finnmark. Hun forstår reaksjonene.

– Avtalen er langt unna forhandlingsutgangspunktet. Men det var dette vi klarte å få til. Alternativet var brudd, og det er et åpent spørsmål om vi ville fått en enda dårligere avtale dersom departementet hadde fått det avgjørende ordet, sier Vassvik til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært