Etiopias statsminister trekker seg etter omfattende protester

Etiopia statsminister Hailemariam Desalegn varslet på en pressekonferanse at han ønsker å gå av. Foto: AP / NTB scanpix
Etiopia statsminister Hailemariam Desalegn varslet på en pressekonferanse at han ønsker å gå av. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn ber om å få trekke seg etter en bølge av protester mot regjeringen i hele landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker å være en del av løsningen. Jeg mener at folkets krav og spørsmål må imøtekommes og besvares, sa han ifølge den statlige kringkastingen.

Han sa han hadde arbeidet hardt for å løse Etiopias problemer, men at hans avgang kunne være et bidrag til en løsning.

Etiopia har i flere måneder vært preget av omfattende protester og krav om større frihet. Flere hundre mennesker har mistet livet i demonstrasjonene, og titusener er arrestert.

I de siste ukene har Desalegns regjering løslatt over 6.500 politiske fanger, blant dem politikere og journalister, etter at Desalegn i januar overraskende kunngjorde at han ønsket å styrke demokratiet for alle.

Regjeringspartiet, som har alle plassene i nasjonalforsamlingen, har godtatt hans oppsigelse, og det ventes at nasjonalforsamlingen gjør det samme. Uansett sier Desalegn at han vil fortsette til maktoverføringen er fullført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene for større frihet startet i Oromia- og Amhara-regionene i september 2015 og har siden spredt seg til hele landet.

Ifølge en opposisjonspolitiker har splittelser innenfor det statsbærende regjeringspartiet også bidratt til den urolige situasjonen i landet.

Desalegn har ledet det østafrikanske landet etter at tidligere statsminister Meles Zenawi døde i 2012. I mange år under Zenawi og inn i Desalegns styre ble Etiopia forsømt for grov undertrykking og pågripelser av kritiske journalister og opposisjonspolitikere.

Det strenge regimet har imidlertid samtidig sørget for at det fattige Etiopia i flere år har vært en av Afrikas raskest voksende og mest vellykkede økonomier.