Australia forbyr sex mellom statstråder og ansatte: «Sjokkerende dårlig dømmekraft»

Se video: Australias statsminister Malcolm Turnbull er tydelig sjokkert over sin visestatsminister og innfører nytt forbud.

Australias statsminister innfører forbud mot sex mellom ministre og departementsansatte etter en politisk skandale rundt visestatsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skandalen det dreier seg om er en nylig avsløring om at Australias visestatsminister Barnaby Joyce venter barn med en pressesekretær for regjeringen.

Statsminister Malcolm Turnbull sier Joyce har utvist «sjokkerende dårlig dømmekraft» med affæren, og at den har såret visestatsministerens kone, hans fire barn og hans nye partner som har termin i april.

–Han har utløst et vell av sorg for disse kvinnene, og forferdet oss alle, sier Turnbull.

–Ministre, uansett om de er gifte eller single, må aldri ha seksuelle relasjoner med sine ansatte, sier Turnbull, som med dette kunngjorde en ny regel hans regjering nå må føye seg etter.

Tidligere har statsministeren latt være å kommentere skandalen, som først ble kjent da avisene i forrige uke avslørte at pressesekretæren ventet barn. Han har også motsatt seg forslag om at nasjonalforsamlingen skal følge USAs eksempel og forby representanter å ha sex med andre ansatte.

Foreløpig blir Joyce værende i sin stilling som visestatsminister. Forslag fra opposisjonen om å sparke Joyce fra regjeringen ble nedstemt både i Senatet og Representantenes hus i Australia forrige uke.

Likevel vil han ikke være fungerende statsminister når Turnbull reiser til USA neste uke. Dette fordi Joyce har tatt en uke fri, sier Turnbull.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden