Sør-Afrikas nye president lover å kjempe mot korrupsjon

ANC-leder og påtroppende president Cyril Ramaphosa på vei til en gudstjeneste i St. Georges Cathedral i Cape Town søndag. Foto: AP/NTB scanpix
ANC-leder og påtroppende president Cyril Ramaphosa på vei til en gudstjeneste i St. Georges Cathedral i Cape Town søndag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Cyril Ramaphosa er valgt til ny president i Sør-Afrika, etter at skandalerammede Jacob Zuma ble presset fra makten av sitt eget parti ANC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye presidenten ble utnevnt av Sør-Afrikas nasjonalforsamling torsdag. ANCs representanter jublet, danset og sang «Rise Ramaphosa» da 65-åringen offisielt var utpekt som landets leder.

– Takk til dere alle sammen for denne fantastiske muligheten. Jeg skal gjøre mitt beste for ikke å svikte dere, sa Ramaphosa.

Han lovet også å kjempe mot korrupsjonen som preget forgjengeren Jacob Zumas tid som ANC-leder og president.

Ingen andre presidentkandidater ble lansert av de sørafrikanske opposisjonspartiene. De foreslo i stedet å oppløse nasjonalforsamlingen og holde nyvalg, uten å få gjennomslag for det.

Tatt i ed

Noen timer etter vedtaket i nasjonalforsamlingen ble Ramphosa tatt i ed. 65-åringen har inntil nå vært visepresident, og han overtok som ANC-leder før jul.

Zuma erklærte onsdag at han trekker seg, etter stort press fra resten av partiledelsen. En lang rekke skandaler og korrupsjonsanklager gjorde ham til slutt til en belastning for partiet.

Forsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt tror Ramaphosa vil kunne klare å begrense korrupsjonen i landet. En forutsetning er at han klarer å få påtalemyndigheten, økokrim og andre offentlige institusjoner til å fungere effektivt.

– Da vil de klare å få bukt med den grove korrupsjonen rundt statlige kontrakter, sier Tjønneland til NTB.

Kampen mot apartheid

Det skal holdes valg i Sør-Afrika neste år, og Ramaphosa skal i utgangspunktet lede landet fram til da.

Ramaphosa begynte sin karriere som fagforeningsleder på 1970- og 80-tallet, da han også spilte en viktig rolle i kampen mot apartheid.

Senere ble han leder for ANCs delegasjon i forhandlingene som ledet fram til de første frie valgene i Sør-Afrika i 1994.

Noen år senere forlot han politikken. I stedet satset han på en karriere i næringslivet, og han ble en av Afrikas rikeste menn.

– Dyktig politiker

Ramaphosa gjorde politisk comeback i 2012, og et par år senere ble han visepresident. I desember i fjor ble han leder for ANC.

I løpet av sin lange karriere i fagbevegelse, politikk og næringsliv har Ramaphosa vært innblandet i forholdsvis få skandaler. Tjønneland mener 65-åringen har vist seg som en svært dyktig politiker i den turbulente politiske situasjonen de siste månedene.

– Hvis han ikke roter det helt til, kan han se lyst på valget i 2019, sier forskeren.

Det er ventet at Ramaphosa vil velge en mer forsiktig lederstil enn Zuma, samtidig som han trolig vil satse mye på å få fart på landets økonomi.

Arbeidsledigheten i Sør-Afrika ligger på nesten 30 prosent, og økonomien gikk tidligere i år inn i resesjon. Sør-Afrika er også et av landene i verden med størst sosial og økonomisk ulikhet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden