Zuma klamrer seg til makten, men møtes med mistillitsforslag

President Jacob Zuma anklages for korrupsjon. Foto: AP / NTB scanpix
President Jacob Zuma anklages for korrupsjon. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalforsamlingen i Sør-Afrika skal torsdag stemme over et mistillitsforslag mot president Jacob Zuma. Presidenten selv vil ha en forklaring på hva han har gjort galt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiet ANC opplyser at de folkevalgte skal stemme over mistillitsforslaget torsdag ettermiddag, slik at Zuma kan fjernes fra makten om han ikke selv adlyder partiets ordre om å gå av før.

ANC har stort flertall i nasjonalforsamlingen, og Paul Mashatile, som sitter i ANCs ledelse, sier at nasjonalforsamlingen etter avstemningen «vil gå videre med å utpeke Cyril Ramaphosa til landets president», noe som kan skje enten samme dag eller fredag.

Ramaphosa er i dag landets visepresident. Han overtok ledervervet i ANC fra Zuma i desember, da Zuma ble vraket som partileder.

– Urettferdig

Samtidig bryter korrupsjonsanklagede Zuma tausheten. Han kaller forsøket på å fjerne ham fra makten «svært urettferdig».

– Ingen har klart å forklare hva jeg har gjort feil, sa Zuma i et direktesendt 45 minutter langt intervju med den sørafrikanske kringkastingen SABC onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zuma mener ANC ikke har fulgt partiets retningslinjer i forsøket på å avsette ham, og han hevder at han så sent som i forrige uke var enig med Ramaphosa om at han kunne sitte ut perioden han er valgt for.

– Jeg har behov for å bli orientert om hva jeg har gjort. Hva er vitsen med dette hastverket? sier han i intervjuet.

Presidenten sier videre at han ikke nekter å gå av, men at han vil foretrekke å gjøre det «etter juni».

Korrupsjonsanklager

Zumas tid ved makten i Sør-Afrika har vært preget av skandaler og anklager om korrupsjon. Blant annet pusset han opp sin privatbolig i Nkandla for vel 120 millioner kroner av skattebetalernes penger og måtte betale deler av beløpet tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans parti ba ham tirsdag om å gå av frivillig og har bedt om svar fra ham i løpet av onsdagen. På forhånd uttalte partiet at hvis han nekter å følge partiets oppfordring om å gå av, vil det komme et mistillitsforslag i nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– ANC-ledelsen kan ikke vente lenger enn ut dagen. Hvis president Zuma på et tidspunkt kommer til å svare, så gjør han det, men vi kan ikke fortsette å vente. Beslutningen er tatt og må gjennomføres, sier Mashatile.

Både ANC og opposisjonen har tatt til orde for mistillitsforslag mot Zuma. En avstemning skulle ha funnet sted 22. februar, men etter opposisjonspartienes ønske er datoen framskyndet.

Pågripelser

Tidligere onsdag aksjonerte sørafrikansk politi mot en eiendom som tilhører den mektige og styrtrike Gupta-familien i Johannesburg.

Den innflytelsesrike familien, tre indiske brødre som har tjent en formue på gruvedrift, transport, teknologi og medier siden de kom til Sør-Afrika på 1990-tallet, knyttes til korrupsjonsskandalen rundt Zuma. Familien anklages blant annet for å ha påvirket sammensetningen av Zumas regjering og for å ha inngått forretningskontrakter med Zuma.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familiens advokat sa onsdag at ingen av brødrene er pågrepet.

Politiet har ikke identifisert de tre som er pågrepet, og polititalsmann Hangwani Mulaudzi sa onsdag formiddag at det er utstedt arrestordre på to personer som er ventet å melde seg selv for politiet.

Både Zuma og Gupta-brødrene – Ajay, Atul og Rajesh – har avvist å ha gjort noe galt.