Martin Schulz trekker seg som SPD-leder med øyeblikkelig virkning

Martin Schulz kunngjorde tirsdag at han går av som partileder i SPD i partiets hovedkvarter i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Martin Schulz kunngjorde tirsdag at han går av som partileder i SPD i partiets hovedkvarter i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Martin Schultz trekker seg som leder for Tysklands sosialdemokratiske parti SPD med øyeblikkelig virkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schulz kunngjorde tirsdag sin egen umiddelbare avgang i SPDs partihovedkvarter i Berlin. Samtidig nominerte en enstemmig partiledelse Andrea Nahles til ny SPD-leder.

Valget av ny partileder finner imidlertid først sted 22. april og inntil da er det bestemt at Olaf Scholz, som nå er ordfører i Hamburg, fungerer som leder.

Schulz ga allerede i forrige uke beskjed om at han kom til å gå av, og at Andrea Nahles trolig kom til å ta over partiledervervet.

Schulz har fått kraftig kritikk av partifeller etter at han lanserte seg selv om utenriksminister i en ny koalisjonsregjering med kristendemokratene i CDU og CSU.

Etter valget i september sa Schulz at det var uaktuelt å gå inn i en ny storkoalisjon med kristendemokratene, og han har også fastslått at han ikke kom til å bli minister i en ny regjering.

SPD, CDU og CSU er blitt enige om en felles regjeringsplattform, men avtalen må først få klarsignal i en avstemning blant SPDs 460.000 medlemmer. Hvis et flertall sier nei, blir det etter alt å dømme nyvalg.

Schulz håper at partimedlemmene vil la seg overtale av Nahles til å stemme ja til at SPD deltar i en ny trepartiregjering. Avstemningen pågår mellom 20. februar og 4. mars.

Nahles er nå SPDs gruppeleder i nasjonalforsamlingen. Hun tilhører partiets venstrefløy og var fra 2013 til 2017 arbeids- og sosialminister i statsminister Angela Merkels tredje regjering.

Les også: Merkel tror på stabil storkoalisjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært