Stortinget åpner for å skille mellom ideelle og kommersielle barnehager

Sp mener forslaget som foreligger er mangelfullt, men kan likevel støtte det og sikre flertall. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sp mener forslaget som foreligger er mangelfullt, men kan likevel støtte det og sikre flertall. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Opposisjonen på Stortinget sørger for at regjeringen må utrede lovendringer som kan gi kommunene adgang til å skille mellom ideelle og kommersielle barnehager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen er opprørt over vedtaket som stortingsflertallet senere tirsdag ventes å fatte. Det baserer seg på et forslag fra KrF og Arbeiderpartiet.

– Arbeiderpartiet ønsker å gjøre vanskeligere for private å drive barnehager. Målet deres er å kunne nekte private barnehager å drive i sine egen kommuner. Det ser vi de allerede prøver på i Oslo, der Ap, SV og Rødt sammen gjør alt de kan for å kneble de private barnehagene, hevder Frp-representanten.

KrFs utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan pekte i debatten på at dagens lovverk ikke åpner for å la kommunen prioritere ideelle barnehager foran kommersielle ved tildeling av tilskudd.

– Vi vil ha en utreding som kan avklare mulighetene for et skille. Så ber vi om at regjeringen kommer tilbake til Stortinget og beskriver mulighetsrommet som finnes , sa Grøvan i debatten ifølge barnehage.no.

Frp-leder Siv Jensen uttalte tidligere tirsdag til Aftenposten at hun mener Ap driver en heksejakt på private barnehageeiere, mens statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget i forrige uke gikk ut mot det hun beskrev som en aggresjon mot private barnehager.

Nå slår Aps Martin Henriksen tilbake mot det han beskriver som desperate påstander.

– Jeg kan opplyse Frp om at ideelle barnehager også er private. Dette viser at Frp er mer opptatt av å verne store, kommersielle kjeder enn ideelle, sier Henriksen til NTB. Han mener uttalelsene bidrar til usikkerhet om regjeringen virkelig vil følge opp stortingsvedtaket på en skikkelig måte.

– Dette må bli en reell utredning og ikke et skuespill, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden