Jensen må i ny SSB-høring med kontrollkomiteen på Stortinget

Finansminister Siv Jensen etter de åpne høringene i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om håndteringen av omorganiseringen i SSB. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen etter de åpne høringene i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om håndteringen av omorganiseringen i SSB. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stortinget er ennå ikke fornøyd med svarene finansminister Siv Jensen (Frp) har gitt om striden som førte til at Christine Meyer måtte gå som sjef i SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jensen må derfor møte til ny høring etter at det allerede er utvekslet flere brev og avholdt en åpen høring, besluttet kontroll- og konstitusjonskomiteen på sitt møte tirsdag, bekrefter Torgeir Knag Fylkesnes (SV) overfor NTB.

– Vi er kommet i en situasjon hvor Finansdepartementet har justert på sakspapirene lenge etter at møtene som omtales var ferdig, sier Fylkesnes.

Mistet tillit

Striden om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB) førte til at Meyer måtte gå av som SSB-sjef i november i fjor, etter at hun ikke lenger hadde Jensens tillit.

Meyer har hevdet at hun hadde ryggdekning for omorganiseringen, mens Jensen har hevdet at det ble advart allerede fra januar i fjor.

Helomvending

Torsdag i forrige uke gjorde Jensen helomvending og ga kontroll- og konstitusjonskomiteen innsyn i notater fra tre møter mellom Finansdepartementet og SSB, som hun hele tiden har ment er interne og ikke å regne som dokumenter i saken.

En vurdering fra Sivilombudsmannen førte imidlertid til at Jensen likevel sendte over dokumentene, samtidig som hun fastholdt at de er unntatt offentlighet. Det er med andre ord bare Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som får se dem.

Les også: Fortsatt lav lønnsvekst for folk flest

Redigerte dokumenter

Ifølge Dagens Næringsliv ble de hemmeligholdte notatene redigert og påført «forklarende merknader» to dager før de ble sendt fra Finansdepartementet til Sivilombudsmannen – som trengte å se dem etter en klage fra VG som var blitt nektet innsyn. Først i et nytt brev seks dager senere opplyste Finansdepartementet at notatene var påført ekstra merknader i ettertid.

De hemmelige notatene er nedtegnelser departementets folk gjorde under og etter møter med SSB-ledelsen 13. januar, 26. januar og 19. september i fjor.

– Det er ikke noe her som styrker Jensens forklaring, sa stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) etter at departementet lot medlemmene av kontroll- og konstitusjonskomiteen få lese møtenotatene.

Les også: Avgiftsfrykt ga rekordhøyt bilkjøp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært