Sør-Afrika erklærer tørke «nasjonal katastrofe»

Video: Cape Town kan bli verdens første storby til å gå tom for vann.

Tørken som preger deler av Sør-Afrika og som har bidratt til vannkrise i Cape Town, omtales nå som «nasjonal katastrofe» av myndighetene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørafrikanske myndigheter kunngjorde tirsdag at tørken er en «nasjonal katastrofe», etter å ha vurdert «omfanget og alvorlighetsgraden» av situasjonen.

I Sør-Afrikas nest største by Cape Town, lengst sørvest i landet, er situasjonen prekær. Der har lokale myndigheter varslet «dag null», dagen da vannforsyningen blir kuttet på grunn av tørke og ekstrem vannmangel.

Datoen ble i forrige uke satt til 11. mai, en utsettelse fra 16. mai, basert på nye beregninger som viser at bønder i området kan sikre avlingene sine med mindre vann enn først ventet.

Les også: Cape Town prøver å unngå vannkrise

I et forsøk på å hindre «dag null» ble det 1. februar innført regler der innbyggerne har lov til å bruke maksimalt 50 liter vann per dag. Når «dag null» finner sted, blir rasjonene halvert til 25 liter.

Mangeårig tørke og en økende befolkning har bidratt til vannkrisen. Eksperter mener tørken delvis skyldes klimaendringene. Byen er avhengig av vann fra reservoarer, og planlagte avsaltingsanlegg for sjøvann ligger fortsatt et godt stykke inn i framtiden.

Forskerne følger nå med på hvordan myndighetene takler problemet, siden Cape Town kan bli den første storbyen i verden som går tom for vann.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært