Ap og Sp kritisk til regjeringens ønske om større krisefullmakt

Jenny Klinge (Sp) er kritisk til regjeringens utredning av en generell fullmakt som gjør at regjeringen kan gjøre unntak fra lovpålagte rettigheter i spesielle situasjoner. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Jenny Klinge (Sp) er kritisk til regjeringens utredning av en generell fullmakt som gjør at regjeringen kan gjøre unntak fra lovpålagte rettigheter i spesielle situasjoner. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ap og Sp er kritiske til regjeringens ønske om å endre beredskapsloven for å få muligheten til å suspendere lovpålagte rettigheter i ekstraordinære situasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det kjent at regjeringen har oppnevnt et offentlig utvalg som skal utrede om regjeringen bør få mulighet til å gjøre unntak fra lovpålagte rettigheter i ekstraordinære situasjoner.

Jenny Klinge (Sp), nestleder i Stortingets justiskomité, sier til VG at en slik endring vil gi regjeringen for mye makt på bekostning av Stortinget.

– I ekstreme situasjoner, som når krig truer, har regjeringen en konstitusjonell nødrett de kan bruke. Men jeg reagerer sterkt på at regjeringen nå vil senke denne terskelen, sier Klinge.

Også justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap) mener en slik utredning er unødvendig.

– Jeg er helt sikker på at partiene som har flertall i Stortinget, vil avvise en slik forskyvning av makt fra Stortinget til regjeringen. Regjeringen klarer heller ikke å begrunne behovet godt nok, sier Vågslid.

Sylvi Listhaug brukte flyktningsituasjonen i 2015 som eksempel på et tilfelle der den foreslåtte endringen i beredskapsloven ville vært gunstig.

Les også: Bergen Ap vil at Norge skal ta imot 5.000 kvoteflyktninger årlig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært