Unge Høyre tar opp kampen for eggdonasjon

Unge Høyre mener det er godt håp om at Høyres landsmøte til slutt vil ende med å si ja til eggdonasjon. Nå starter arbeidet med å overtale fylkeslagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall i partiets Høyres programkomité sa mandag ja til assistert befruktning for enslige, men nei til eggdonasjon. Nestleder Jan Tore Sanner endte selv på flertallets side og sier nei til eggdonasjon, men medgir at det fins vektige argumenter for å endre regelverket.

– Jeg har vært i tvil. Det handler om å likestille kvinner og menns fertilitetsproblemer. Det er forskjell på sæd- og eggdonasjon, men det er likevel et godt argument, sier han.

Flertallet i programkomiteen mener man ikke skal rokke ved prinsippet om at kvinnen som føder barnet, også er barnets genetiske mor.

– Merkelig i 2018

Fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot er blant mindretallet på tre av ni som vil åpne for eggdonasjon i Norge.

– Jeg synes det er merkelig at i 2018 sier vi at båndet mellom mor og barn er helt avgjørende, samtidig som vi har hatt sæddonasjon siden 1930-tallet. Det sier noe om hvilke forventninger man har til hva som er viktig for barnet, sier Bruflot til NTB.

Også stortingsrepresentant Tina Bru, som leder Høyres kvinneforum, vil kjempe for at partiet snur. 31-åringen har selv vært åpen om at hun er ufrivillig barnløs.

– Jeg deler ikke det jeg oppfatter som hovedargumentet til motstanderne, nemlig at genetisk mor og biologisk mor må være det samme. Jeg mener det er å underminere alle de ulike familiekonstellasjonene vi tross alt har i dag , sier Bru til Dagbladet.

Les også: 8 av 18 Høyre-fylkeslag vil ha eggdonasjon

Flertall på Stortinget

På Stortinget er det allerede flertall blant de folkevalgte om å si ja til eggdonasjon – så lenge partiene får stemme fritt. Senterpartiet og KrF er mot, mens Ap ber om at regjeringspartiene fristilles når spørsmålene skal behandles i Stortinget i april.

– Ap, SV, V og Frp er for eggdonasjon, og vi har flertall sammen i Stortinget. Jeg forventer at partiene som har lovt disse familiene at dette skal være en mulighet, stemmer for at det skal være mulig, sier Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

Høyre skal fatte sitt vedtak når partiet samles til årets landsmøte i begynnelsen av april. Det er tradisjon i Høyre for at medlemmer fristilles i etiske spørsmål, og Sanner mener det kan skje også denne gangen.

Hvordan fylkeslagene stiller seg, vil kunne gi føringer, selv om medlemmene skulle fristilles, tror Bruflot. Derfor setter Unge Høyre nå inn støtet for å forsøke å overtale Høyre-folk lokalt.

– Jeg tror det egentlig var flertall for eggdonasjon forrige gang og håper det blir det nå. Unge Høyre må gjøre en enda tøffere jobb for å få det til, sier hun.

Få endringer

Trass i at Sanner understreker at teknologisk utvikling og endringer i samfunnet gjør det nødvendig å få gjennomført en revidering av bioteknologiloven fra 2003, endte komiteen med å gå inn for få endringer fra dagens lovverk.

Men resolusjonen åpner for forskning, herunder genmodifisering, på befruktede egg som er overtallige og uansett skal destrueres.

– Dette er nytt. Her går vi lenger enn regjeringen gjør i stortingsmeldingen om bioteknologi, sier Sanner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært