Solberg til Tonning Riises fylkeslag: – Tid for selvransakelse

Statsminister Erna Solberg talte lørdag til årsmøtet i Hedmark og Oppland Høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg talte lørdag til årsmøtet i Hedmark og Oppland Høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk politikk opplever en tillitskrise, understreket statsminister Erna Solberg (H) i en tale til tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riises fylkeslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre har mottatt elleve varsler om oppførselen til Tonning Riise, som nå er sykmeldt.

– Akkurat nå driver vi litt selvransakelse. Norsk politikk opplever en tillitskrise knyttet til seksuell trakassering. Det har påvirket dere her spesielt, sa partileder Solberg i sin tale til årsmøtet i Hedmark og Oppland Høyre lørdag.

Tonning Riise er stortingsrepresentant for Hedmark, hvor han toppet listen foran valget i fjor høst. Han varslet på forhånd at han ikke ville være til stede på årsmøtet.

– Vi har en felles utfordring, på tvers av alle partier, men vi har også en utfordring for samfunnet som helhet. I likestillingssamfunnet Norge har vi på noen områder ikke vært gode nok til å skape gode, inkluderende miljøer hvor politikken står i høysetet og ta tak i det når politikken ikke gjør det, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stor påkjenning

Kristian Tonning Riise skriver i en hilsen til fylkeslaget at den siste tiden har vært tung.

– Kjære alle i Hedmark Høyre, jeg skulle gjerne vært sammen med dere i dag, men jeg er fortsatt sykmeldt og holder meg derfor hjemme. Den siste tiden har vært en stor påkjenning for meg personlig, men også for mange i Hedmark Høyre, og det er jeg veldig lei meg for, skriver Tonning Riise i hilsenen til årsmøtet ifølge Østlendingen.

Nye Hedmark og Oppland Høyre var samlet til årsmøte lørdag.

Tonning Riise har vært sykmeldt siden midten av januar da han gikk av som leder i Unge Høyre i forbindelse med varslersakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper å være tilbake på Stortinget nå så fort som mulig og ser fram til å fortsette det viktige politiske arbeidet vi skal gjøre sammen, skriver han, og takker for støtten han har fått den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skape trygghet

Høyres totalt 25 varsler om seksuell trakassering har utløst en omfattende selvransakelse i partiet. Solberg har flere ganger beklaget at tidligere varsler ikke er blitt fulgt opp.

– Vår jobb er å gjenopprette tilliten til politikken og skape trygghet for dem som vil engasjere seg, spesielt de unge. Vi har startet ryddejobben i Høyre, både på antallet varsler, signalene vil burde sett tidligere og grep vi burde tatt tidligere. Det gjør vi fordi det er den eneste måten vi kan bygge ny kultur på, sa hun lørdag.

– Vi må huske at mange av dem som har det aller vanskeligst nå, er de som er blitt utsatt for trakassering. Det er mest krevende for dem som har varslet om vanskelige situasjoner.

Solberg viste til at Henrik Syse nå skal lede et utvalg som skal gå gjennom partiets håndtering varslingssakene.

– Mitt mål er at vi skal klare å skape et Høyre og Unge Høyre som er trygt, og en arena hvor unge mennesker får lov til å jobbe for å nå sine politiske drømmer, sa hun.