Giske: – Jeg har gjort feil og jeg sier unnskyld

Se Giskes tale her

En tydelig preget Trond Giske beklaget under stiftelsesmøtet i Orkland Ap lørdag at han hadde gjort feil og ikke vært bevisst sin rolle og maktposisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 100 partimedlemmer og et stort presseoppbud var til stede i salen da Giske kom.

Giske er hyret inn som innleder på stiftelsesmøtet til lokallaget, som vil ha omkring 600 medlemmer.

Trond Giske ville sette punktum for varslersakene da han gjorde politisk comeback i Orkdal. I Ap-bastionen ble partiets tidligere nestleder tatt vel imot.

Trampeklapp

Den hardt pressede eks-nestlederen ble møtt med trampeklapp, stående applaus og optimistiske tilrop da han entret talerstolen på Folkets Hus i Gjølme en liten kilometer utenfor Orkanger sentrum like før klokken 14 lørdag, under stiftelsesmøtet i Orkland Ap.

Der innledet en tydelig berørt Giske med at han hadde gjort feil og ikke vært bevisst sin rolle og maktposisjon. Ifølge Dagbladet var den hardt pressede eks-nestlederen både rørt og på gråten under den viktige talen i sitt politiske comeback.

– Gruet meg til å ta ordet

– Jeg gruet meg til å ta ordet. Nå står jeg her igjen, langt eldre og mer erfaren, men likevel kjenner jeg på følelsen fra den gangen, sa Giske og siktet til sin første tale i Orkdal som AUF-leder, ifølge avisen.

Trond Giske måtte i starten av januar trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet etter at partiet hadde fått flere varsler om hans oppførsel.

I talen på stiftelsesmøtet snakket Giske om trakasseringssakene.

– Jeg kan ikke snakke til dere uten å snakke litt om den siste tiden. Det er derfor det er så mange medier her. Jeg kan ikke legge skjul på at dette er vanskelig å snakke om. Jeg håper dere forstår at jeg er lei meg, sa Giske.

Les også: Friskmeldt Giske tilbake på jobb

Upassende og ubehagelig

Ap har konkludert med at Giske har brutt partiets etiske regelverk når det gjelder seksuell trakassering, men selv bestrider Giske i et brev til sentralstyret nylig tre av fem konkrete varsler.

– Jeg er lei meg for hendelser som var upassende og ubehagelige, lei meg for folk som har hatt det vondt, varslere, men også for hvordan det har rammet mine nærmeste, sa Ap-politikeren.

Giske la til at han ikke har vært bevisst nok sin rolle:

– Jeg er lei meg for at jeg ikke har vært bevisst nok min rolle og makt, i sosiale sammenhenger, ansvaret er mitt, jeg har gjort feil og jeg sier unnskyld, sa Giske.

Les også: Haddy tar kraftig oppgjør med Støre

– Skal ikke bagatelliseres

Han fortsatte med å rose dem som har tatt den vanskelige beslutningen om å stå fram og varsle om sine opplevelser.

– De som har fortalt om meg, fortjener respekt for sitt mot. Etter mange år står de fram med historier som sikkert er kjempevanskelig å fortelle om. Det er historier som ikke skal bagatelliseres og bortforklares. Jeg har tatt det til meg og gitt en uforbeholden unnskyldning, sa Giske.

– Metoo handler om kvinner som sier fra og som forandrer verden, som forandrer oss og som forandrer meg, fastslo han.

Giske la ikke skjul på at de siste månedene har været beintøffe:

– Når du går gjennom en storm, er det alltid fint ikke å stå alene. You never walk alone. Det har dere alltid vist meg, sa han, ifølge VG.

Takket foreldrene

Begge foreldrene satt i salen under talen. Trond Giske benyttet anbledningen til å takke dem for støtten.

– Pappa vokste opp på en liten øy utenfor Ålesund, Giske. Mamma vokste opp på et småbruk i Østerdalen. Aldri så fattige at de gikk sultne til sengs, men aldri så rike at de glemte hva fattigdommen var. Jeg kunne ikke hatt bedre foreldre. Ikke fintfolk, men de fineste folkene, sa Giske, ifølge avisen.

Han tegnet et bilde av partiet som åpenbart gikk rett hjem hos de drøyt 80 tilhørerne i salen. Giskes foreldre uttrykte stor stolthet over sønnen.

– Det har vi alltid vært, sa Norunn og Bjørn Giske.

– Som å komme hjem

At Giske valgte å gjøre comeback nettopp i Orkdal, er neppe tilfeldig, mener Adresseavisens kommentator Tone Sofie Aglen.

– Dette er jo en gammel industribygd der Arbeiderpartiet tradisjonelt har stått sterkt, sier hun til NTB.

Orkland Ap består av de tidligere lokallagene i Orkdal, Meldal, Agdenes og Snillfjord.

Selv sier Giske at det er godt å være tilbake.

– Dette er som å komme hjem. Å spise karbonadesmørbrød og diskutere politikk er jo hjertet i mitt engasjement, sier han.

Giske, som har mistet sine framstående verv som nestleder og Aps finanspolitiske talsmann, er stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag.

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell fra Orkdal mener Giskes tale var både glitrende og rørende. Samtidig tror han Giske prøvde å sette punktum for saken som har stormet rundt ham i drøyt åtte uker.

– Han omtalte varslersakene på en god og ydmyk måte og viste at han nå vil se framover, sier Asphjell til NTB.

Bygge opp tillit

Selv ville ikke Giske svare på et eneste spørsmål om sakene.

– Jeg kommer ikke til å si noe mer om de sakene og behandlingen av dem, fastholdt han på et kaotisk møte med pressen i etterkant av talen.

Han håper å kunne gjenoppbygge tilliten gjennom å jobbe med politikk.

– Vi må vinne fram med det som er viktig for folk i Norge, sier han.

På spørsmål fra NTB om hva slags tillit han har til dagens partiledelse, svarer Giske kort de ikke er avhengige av hans tillit.

– De er valgt av landsmøtet, konstaterer han.

– Store ting

Etter å ha vært en av Aps mest framtredende politikere i lang tid, skal Giske nå sitte på bakerste benk i Stortinget som medlem av i familie- og kulturkomiteen.

– Hvordan vil du takle det? ville en journalist vite.

– Sist jeg satt i kultur- og familiekomiteen, fikk jeg være saksordfører for barnehageforliket, som sørget for full barnehagedekning og makspris, og jeg fikk også være med på et kulturløft som betydde enormt for kulturlivet. Jeg tror vi skal få til store ting, repliserte Giske.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært