– Jeg tilgir alle som har snakket stygt om meg

Etter måneder med internt bråk, valgte Hans Kristian Amundsen å trekke seg som leder for Aps partikontor på Stortinget.
Etter måneder med internt bråk, valgte Hans Kristian Amundsen å trekke seg som leder for Aps partikontor på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Da det ble satt ut rykter om at han selv hadde krenket kvinner, tenkte Hans Kristian Amundsen: «Dette må få en slutt». Nå har han tatt steget ut av politikken for godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er først publisert på Dagsavisen.no lørdag 3. februar.

Hvordan har det vært å lede Aps stortingssekretariat de siste par månedene?

– Først og fremst en ære. Den siste måneden har situasjonen for hele partiet vært vanskelig, og det har også preget arbeidet på Stortinget. Men resultatet av dette arbeidet har ikke båret preg av den vanskelige situasjonen. Vi har lagt fram et alternativt budsjett som alle har jobbet sene kvelder og tidlige morgener for å få på plass, og det har ikke vært mangel på vilje til å bidra til at Ap skal ha en god politikk.

Les også: Støre ba landsstyremøtet om å se framover

Du er foreløpig den siste i rekken av en håndfull sentrale Ap-rådgivere som sier opp. Hva sier det om arbeidsmiljøet i Ap?

– Det er feil å bedømme arbeidsmiljøet etter antallet som har sluttet. De fleste sluttet fordi vi tapte valget og fikk redusert inntektene betydelig. Da måtte vi dessverre bli færre. Og så må man stole på det hver enkelt sier. Giskes rådgiver sier for eksempel at han sluttet fordi han var rådgiver for en nestleder som trakk seg. Jobben hans var simpelthen borte, og da ønsket han å gjøre noe annet.

Du begrunner oppsigelsen med at du vil løse opp i en fastlåst situasjon mellom deg og partisekretær Kjersti Stenseng. Dere har ikke klart å delta på møter sammen, skriver du. Hvordan havnet dere i den situasjonen?

– Jeg har også sagt at det ikke er mulig å legge skylda verken på den ene eller den andre. Vi havnet i en lei situasjon, og det løste jeg ved å bruke det virkemiddelet jeg hadde, som var å slutte. I ettertid har jeg fått veldig hyggelig respons fra uvanlig mange mennesker i og utenfor partiet. Det har styrket meg i troen på at det var riktig avgjørelse, og at det har bidratt til at partiet kommer videre.

Koker dette i bunn og grunn ned til en maktkamp mellom Giske-leiren og motparten, slik enkelte hevder?

– Jeg kan bare svare for min egen del: jeg tilhører ingen leir. Jeg tilhører Ap. For meg har det aldri vært snakk om en maktkamp mellom leire. Vi har håndtert en krevende situasjon med varslingssakene vi har vært gjennom, og det ble løst på en klok måte. Jeg synes det er leit at analysene ender med at varslingssakene handlet om maktkamp. Det fortjener ikke de kvinnene som fortalte om sine vonde opplevelser.

Les også: Støre: – Vi er ikke skadeskutt

Har personkonflikten dere imellom påvirket håndteringen av varslersakene i Ap?

– Årsaken til at jeg ville være ærlig om hvorfor jeg sluttet, var at jeg ville løse opp i en konflikt. Det hadde sett dumt ut å komme med forklaringer som at jeg sluttet «av hensyn til familien». Jeg har også sagt at jeg ønsker forsoning, og derfor vil jeg ikke bruke mer tid på det som har skilt oss eller rippe opp i gamle sår. Jeg tilgir alle som har sagt stygge ting om meg og satt ut rykter.

Har folk i Ap gjort det?

– Jeg vet ikke om folk i Ap har gjort det, men i to tilfeller er jeg blitt kontaktet av journalister. Det ene tilfellet handlet om at det konkret var kommet inn et varsel mot meg om seksuell trakassering, og det andre handlet om upassende oppførsel. Jeg sjekket begge tilfeller, og det viste seg å ikke stemme. Jeg vet ikke hvem som står bak, og ønsker heller ikke å finne ut av det, men jeg synes det er dårlig gjort.

Hvordan føltes det å få slike anklager mot seg?

– Ubehagelig. Det siste varselet kom hjem i stua en lørdag kveld i en veldig privat situasjon, og jeg måtte fortelle kona om det. Det avgjorde ikke at jeg sa opp, men det påvirket tidspunktet. Jeg tenkte at dette må få en slutt. Slikt fører bare til mistenksomhet.

Les også: – Jeg merker at sentrale medarbeidere ikke snakker godt sammen

Du sier i et intervju med NRK at du angret på at du i valgkampen hyret inn en advokat for å stoppe en sak om Støre. Er det noe mer du angrer på?

– Nei. Jeg nøyer meg med å si at andre får vurdere min innsats.

Hvor stort ansvar føler du at du har for Aps mageplask i høstens stortingsvalg?

– Det er et ansvar vi har sammen.

Hvor går veien videre?

– Da jeg gikk inn i politikken, vekslet jeg inn min anledning til å mene og skrive mot innflytelse, og nå skal jeg veksle tilbake. Jeg skal hente tilbake stemmen min og bidra med det jeg kan om norsk samfunnsliv og politikk. Begynne for meg selv, rett og slett, og det gleder jeg meg til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært