Nord-Koreas militærsjef fikk sparken

Nord-Koreas hærsjef Hwang Pyong So (til venstre) sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong Un og Pak Pong Ju.
Nord-Koreas hærsjef Hwang Pyong So (til venstre) sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong Un og Pak Pong Ju. Foto: Wong Maye-e / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hwang Pyong-so, som er Nord-Koras øverste militærpolitiske mann og som ble regnet som Kim Jong-uns nummer to, har fått sparken, bekrefter myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA bekreftet fredag at Hwang har fått sparken. Bekreftelsen kom etter meldinger i sørkoreanske medier om at han skal ha blitt sagt opp fra sin stilling på grunn av korrupsjon.

KCNA oppgir ingen begrunnelse for avsettelsen av Hwang, men den ble bekreftet i en artikkel som byrået skrev om torsdagens militærparade i Pyongyang. Der ble forsvarsminister Kim Jong-gak omtalt som visemarskalk og militær leder for det mektige politbyrået, en stilling som til nå har tilhørt Hwang.

Ny nr. 2 i Nord-Korea

Kim Jong-gak rykker dermed opp som Kim Jong-uns nummer to og overtar ansvar for landets forbindelser til Sør-Korea, et felt som har tilhørt Hwang.

Ifølge sørkoreansk etterretning har Hwang fått sparken etter en inspeksjon på hans kontor, og han er blitt sendt til kommunistpartiets utdanningsanstalt for videreutdanning, heter det i meldingen fra sør. Sørkoreanske medier skriver at det konkret dreier seg om at Hwang er avsatt for å ha tatt imot bestikkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pence og nordkoreanere i samme rom, men uten å møtes

USAs visepresident Mike Pence var i samme rom som nordkoreanerne under VIP-mottakelsen i forkant av åpningsseremonien, men uten å møtes ansikt til ansikt.

Pences talskvinne Alyssa Farah sier Pence hilste på flere gjester ved flere av bordene i VIP-rommet, men at han «ikke møtte den nordkoreanske delegasjonen».

Visepresident Mike Pence, Foto: NTB scanpix
Visepresident Mike Pence, Foto: NTB scanpix

Pence ankom lokalet sammen med Japans statsminister Shinzo Abe. De to holdt en privat samtale mens de ventet i litt over ti minutter på å bli tatt bilde av sammen med Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før fotoseansen møtte Moon Nord-Koreas seremonielle statsoverhode Kim Yong-nam. De to lederne smilte og ga hverandre et håndtrykk, og så avslappet ut. Pence var til stede i samme rom, men droppet middagen der han skulle ha delt bord med Moon og Kim Yong-nam.

– Pence ankom sent, utvekslet hilsener og dro uten å sette seg ned, opplyser en talsmann for det sørkoreanske presidentkontoret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av seansen hadde Pence gitt beskjed til vertskapet om at han skulle spise middag med amerikanske idrettsutøvere like etter mottakelsen i VIP-rommet, forklarer talsmannen videre.

– Han skulle forlate stedet umiddelbart etter fotoseansen, men president Moon oppfordret ham til å «møte venner», og han forlot mottakelsesseremonien like etter, sier talsmannen.

Verken Pence eller Abe deltok på gruppebildet som ble tatt av lederne som var til stede under mottakelsen.