Nord-Koreas militærsjef fikk sparken

<p>Nord-Koreas hærsjef Hwang Pyong So (til venstre) sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong Un og Pak Pong Ju.</p>
Nord-Koreas hærsjef Hwang Pyong So (til venstre) sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong Un og Pak Pong Ju. Foto: Wong Maye-e / AP

Hwang Pyong-so, som er Nord-Koras øverste militærpolitiske mann og som ble regnet som Kim Jong-uns nummer to, har fått sparken, bekrefter myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA bekreftet fredag at Hwang har fått sparken. Bekreftelsen kom etter meldinger i sørkoreanske medier om at han skal ha blitt sagt opp fra sin stilling på grunn av korrupsjon.

KCNA oppgir ingen begrunnelse for avsettelsen av Hwang, men den ble bekreftet i en artikkel som byrået skrev om torsdagens militærparade i Pyongyang. Der ble forsvarsminister Kim Jong-gak omtalt som visemarskalk og militær leder for det mektige politbyrået, en stilling som til nå har tilhørt Hwang.

Ny nr. 2 i Nord-Korea

Kim Jong-gak rykker dermed opp som Kim Jong-uns nummer to og overtar ansvar for landets forbindelser til Sør-Korea, et felt som har tilhørt Hwang.

Ifølge sørkoreansk etterretning har Hwang fått sparken etter en inspeksjon på hans kontor, og han er blitt sendt til kommunistpartiets utdanningsanstalt for videreutdanning, heter det i meldingen fra sør. Sørkoreanske medier skriver at det konkret dreier seg om at Hwang er avsatt for å ha tatt imot bestikkelser.

Pence og nordkoreanere i samme rom, men uten å møtes

USAs visepresident Mike Pence var i samme rom som nordkoreanerne under VIP-mottakelsen i forkant av åpningsseremonien, men uten å møtes ansikt til ansikt.

Pences talskvinne Alyssa Farah sier Pence hilste på flere gjester ved flere av bordene i VIP-rommet, men at han «ikke møtte den nordkoreanske delegasjonen».

Visepresident Mike Pence, Foto: NTB scanpix
Visepresident Mike Pence, Foto: NTB scanpix

Pence ankom lokalet sammen med Japans statsminister Shinzo Abe. De to holdt en privat samtale mens de ventet i litt over ti minutter på å bli tatt bilde av sammen med Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Før fotoseansen møtte Moon Nord-Koreas seremonielle statsoverhode Kim Yong-nam. De to lederne smilte og ga hverandre et håndtrykk, og så avslappet ut. Pence var til stede i samme rom, men droppet middagen der han skulle ha delt bord med Moon og Kim Yong-nam.

– Pence ankom sent, utvekslet hilsener og dro uten å sette seg ned, opplyser en talsmann for det sørkoreanske presidentkontoret.

I forkant av seansen hadde Pence gitt beskjed til vertskapet om at han skulle spise middag med amerikanske idrettsutøvere like etter mottakelsen i VIP-rommet, forklarer talsmannen videre.

– Han skulle forlate stedet umiddelbart etter fotoseansen, men president Moon oppfordret ham til å «møte venner», og han forlot mottakelsesseremonien like etter, sier talsmannen.

Verken Pence eller Abe deltok på gruppebildet som ble tatt av lederne som var til stede under mottakelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært