Kristin Halvorsen om Stoltenberg-regjeringen: – Vi ble ikke et lag

OSLO 20061017: Statsminister Jens Stoltenberg flankeres av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (t.v.) og finansminister Kristin Halvorsen under pressekonferansen i anledning den rød/grønne regjeringens ettårsdag på Soria Moria konferansesenter i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
OSLO 20061017: Statsminister Jens Stoltenberg flankeres av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (t.v.) og finansminister Kristin Halvorsen under pressekonferansen i anledning den rød/grønne regjeringens ettårsdag på Soria Moria konferansesenter i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen kritiserte Senterpartiet mens statssekretær Sigbjørn Aanes hyllet statsminister Erna Solberg under Civita-frokostmøtet der lederskap og samarbeid ble diskutert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis jeg skulle gjøre det rødgrønne regjeringssamarbeidet en gang til, så ville jeg lagt mer vekt på å etablere en samarbeidskultur. Vi var et slags forhandlingskollegium, sa den tidligere finans- og kulturministeren i Stoltenberg-regjering I og II, under et frokostmøte i regi av Civita fredag.

Samtidig rettet hun kritikk mot Senterpartiet.

– Senterpartiet brakte med seg en dårlig forhandlingskultur, sa Halvorsen.

– Man snakket om at de var så dyktige forhandlere, men det var bare spill. Respekten for den kulturen gjorde at vi ikke var et lag. Alle slet oss helt ut på rundene som bare var spill og spetakkel internt. Hadde vi brukt tre timer kontra tre uker, hadde vi vært blidere og rausere.

Hun mener Stoltenberg-regjeringen burde hatt mer fokus på hvordan de skulle klare å finne en enighet slik at alle partiene kom ut av det med tillit hos velgerne sine.

2009: Daværende statsminister Jens Stoltenberg (th) og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
2009: Daværende statsminister Jens Stoltenberg (th) og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), som var statsråd ved Statsministerens kontor, mener Senterpartiet var en god forhandler.

– Dere hadde mye å lære av dem, sa Schjøtt-Pedersen til Halvorsen, som var uenig.

– Du har aldri vært raus, svarte Halvorsen til latter fra salen.

Etter åtte år i regjering med Sp og Ap var SV halvert.

I boken «Gjennomslag» avslørte Kristin Halvorsen i 2013 at hun vurderte å trekke seg som partileder etter Soria Moria II-forhandlingene. Hun var deprimert over at SV hadde gjort en forskjell, men at det var Ap som «cashet inn valgseieren».

– I Arbeiderpartiet var det veldig lite forståelse for at jeg hadde vært lynavleder for Jens i de årene. Jeg mener Arbeiderpartiet hadde en stor fordel av at SV var med i regjeringen, mens de bare var opptatt av å cashe inn valgseieren, skriver Halvorsen i boken.

– Kanskje ikke på samme måte som Erna

I paneldebatten på frokostmøte i regi av Civita, deltok også Erna Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes.

Han trakk frem at Erna Solbergs lederskap og åpenhet rundt uenighet har «vært en lykke for Norge».

For mens opposisjonen har kritisert Solberg for å la Frp boltre seg fritt, mener Aanes at Solbergs styringsform har vært avgjørende for et stabilt politisk landskap.

– I Europa har vi fløypartier som ikke vil eller ønsker å ta ansvar. Norge har et av de mest normaliserte politiske landskapene på grunn av den styringsformen vi har funnet. Det er mulig å sitte i regjering og samtidig ivareta sitt DNA som parti. I Norge sitter du ikke bare med ansvar og skaper store rom for ytterliggående parti som ikke ønsker å ta ansvar, sa Aanes.

Han oppsummerte styringsformen som ærlig, raus, med stor takhøyde og fravær av spill.

– Formen vi har hatt de siste årene har fungert veldig bra, og for Norge vært en lykke.

Han mener Solberg-regjeringen har hatt en helt annen styringsform enn Stoltenberg-regjeringen.

– Erna var soleklar fra dag en, beslutninger skal fattes i regjeringskonferanser som regjeringen som kollegium, ikke i et underutvalg.

Regjeringens underutvalg

Regjeringens underutvalg er et uformelt beslutningsorgan som har vært opprettet i alle flerpartiregjeringene fra 1983 til 2013.

I Stoltenberg II-regjeringens fire siste år ble det sett på som så betydningsfullt at politikere begynte å snakke om det som et nytt forvaltningsnivå.

Underutvalget har alltid bestått av statsministeren og lederne for regjeringspartiene. Frem til 2009 har også finansministeren vært fast medlem.

Utvalget ble første gang opprettet av statsminister Kåre Willoch da hans Høyre -regjering ble gjort om til en trepartiregjering i 1983. Willoch erfarte at det med deltagelse av to partier til ( Krf og Senterpartiet) tok lengre tid å drøfte sakene i regjeringskonferansen samtidig som det oppsto behov for å samordne og drøfte standpunktene med to nye stortingsgrupper.

Statsviter ved Universitetet i Oslo (UiO), Kristoffer Kolltveit, peker i sin doktorgrad om underutvalget (levert 2013) på dets betydning for at makten i regjeringen og regjeringspartiene ble samlet hos statsministeren og lederne i regjeringspartiene. Maktkonsentrasjonen undergraver vanlig norsk regjeringspraksis; en praksis som har vært kjennetegnet ved at en uvanlig stor andel beslutninger (sett i forhold til andre land) tas på regjeringskonferanser der alle statsrådene er med.

Kilde: SNL

Halvorsen var enig med Aanes at Solberg-regjeringen har en rausere tone. Samtidig ville hun ikke gjort det helt på samme måte som Erna Solberg.

– Erna Solberg har godtatt to standarder. En for Frps stortingsgruppe og en for Høyres. Det hadde aldri gått i Stoltenberg-regjeringen, sa Halvorsen og viste til at Frps stortingsgruppe i en rekke saker har stemt imot egen regjering.

– Raushet gjør at Frp lykkes bedre med oppslutningen enn SV. Er det en planlagt raushet eller bare blitt sånn, fordi Frps stortingsgruppe startet med å gå litt småberserk? spurte Halvorsen.

Hun trakk også frem den mye omtalte Rinkeby-turen til Sylvi Listhaug under valgkampen.

– Da Rinkeby kom, tenkte jeg at nå har Erna mistet det. Det tok all oppmerksomhet i nest siste uke før valget, og jeg tror statsministeren satt klar med utspill som druknet helt. Jeg mener Listhaug viste at hun egentlig har mistet respekten for egen statsminister, og det kunne bare gå fordi Ap var i så dårlig form.

Fra valgkampen: – Svakt lederskap av Solberg, sier Støre om Listhaug-bråket

Hun mener Arbeiderpartiet har bidratt til at regjeringen fremstår styringsdyktige.

– Til tross for at Frp har vært frittgående høner, har Solberg-regjeringen fremstått som et styringsdyktig alternativ fordi Ap har oppført seg slik de har gjort, sa Halvorsen og pekte på forlikene Ap har inngått på innvandring, forsvar, skatt og politi.

Les saker om Jens Stoltenbergs siste bok:

Stoltenberg skriver om strid med Jagland

Stoltenberg vurderte å stille som statsministerkandidat i 2017

Stoltenberg presset på for å få inn Hadia Tajik

Stoltenberg levde i et år med homoryktene

2006: Kommunalminister Åslaug Haga (Sp), statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) på Soria Moria konferansesenter for en oppsummering av det første året i regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
2006: Kommunalminister Åslaug Haga (Sp), statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) på Soria Moria konferansesenter for en oppsummering av det første året i regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Forsinkelser i togtrafikken på grunn av signalfeil på Gardermobanen18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet i Kristiansand avhøres12:40 Tenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 Ni savnet etter vulkanutbruddet på New Zealand08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker
Siste nytt
19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeForsinkelser i togtrafikken på grunn av signalfeil på Gardermobanen18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet i Kristiansand avhøres12:40NorgeTenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNi savnet etter vulkanutbruddet på New Zealand08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker
Populært