Kristin Halvorsen om Stoltenberg-regjeringen: – Vi ble ikke et lag

OSLO 20061017: Statsminister Jens Stoltenberg flankeres av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (t.v.) og finansminister Kristin Halvorsen under pressekonferansen i anledning den rød/grønne regjeringens ettårsdag på Soria Moria konferansesenter i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
OSLO 20061017: Statsminister Jens Stoltenberg flankeres av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (t.v.) og finansminister Kristin Halvorsen under pressekonferansen i anledning den rød/grønne regjeringens ettårsdag på Soria Moria konferansesenter i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen kritiserte Senterpartiet mens statssekretær Sigbjørn Aanes hyllet statsminister Erna Solberg under Civita-frokostmøtet der lederskap og samarbeid ble diskutert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis jeg skulle gjøre det rødgrønne regjeringssamarbeidet en gang til, så ville jeg lagt mer vekt på å etablere en samarbeidskultur. Vi var et slags forhandlingskollegium, sa den tidligere finans- og kulturministeren i Stoltenberg-regjering I og II, under et frokostmøte i regi av Civita fredag.

Samtidig rettet hun kritikk mot Senterpartiet.

– Senterpartiet brakte med seg en dårlig forhandlingskultur, sa Halvorsen.

– Man snakket om at de var så dyktige forhandlere, men det var bare spill. Respekten for den kulturen gjorde at vi ikke var et lag. Alle slet oss helt ut på rundene som bare var spill og spetakkel internt. Hadde vi brukt tre timer kontra tre uker, hadde vi vært blidere og rausere.

Hun mener Stoltenberg-regjeringen burde hatt mer fokus på hvordan de skulle klare å finne en enighet slik at alle partiene kom ut av det med tillit hos velgerne sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
2009: Daværende statsminister Jens Stoltenberg (th) og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
2009: Daværende statsminister Jens Stoltenberg (th) og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), som var statsråd ved Statsministerens kontor, mener Senterpartiet var en god forhandler.

– Dere hadde mye å lære av dem, sa Schjøtt-Pedersen til Halvorsen, som var uenig.

– Du har aldri vært raus, svarte Halvorsen til latter fra salen.

Etter åtte år i regjering med Sp og Ap var SV halvert.

I boken «Gjennomslag» avslørte Kristin Halvorsen i 2013 at hun vurderte å trekke seg som partileder etter Soria Moria II-forhandlingene. Hun var deprimert over at SV hadde gjort en forskjell, men at det var Ap som «cashet inn valgseieren».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Arbeiderpartiet var det veldig lite forståelse for at jeg hadde vært lynavleder for Jens i de årene. Jeg mener Arbeiderpartiet hadde en stor fordel av at SV var med i regjeringen, mens de bare var opptatt av å cashe inn valgseieren, skriver Halvorsen i boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kanskje ikke på samme måte som Erna

I paneldebatten på frokostmøte i regi av Civita, deltok også Erna Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes.

Han trakk frem at Erna Solbergs lederskap og åpenhet rundt uenighet har «vært en lykke for Norge».

For mens opposisjonen har kritisert Solberg for å la Frp boltre seg fritt, mener Aanes at Solbergs styringsform har vært avgjørende for et stabilt politisk landskap.

– I Europa har vi fløypartier som ikke vil eller ønsker å ta ansvar. Norge har et av de mest normaliserte politiske landskapene på grunn av den styringsformen vi har funnet. Det er mulig å sitte i regjering og samtidig ivareta sitt DNA som parti. I Norge sitter du ikke bare med ansvar og skaper store rom for ytterliggående parti som ikke ønsker å ta ansvar, sa Aanes.

Han oppsummerte styringsformen som ærlig, raus, med stor takhøyde og fravær av spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Formen vi har hatt de siste årene har fungert veldig bra, og for Norge vært en lykke.

Han mener Solberg-regjeringen har hatt en helt annen styringsform enn Stoltenberg-regjeringen.

– Erna var soleklar fra dag en, beslutninger skal fattes i regjeringskonferanser som regjeringen som kollegium, ikke i et underutvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens underutvalg

Regjeringens underutvalg er et uformelt beslutningsorgan som har vært opprettet i alle flerpartiregjeringene fra 1983 til 2013.

I Stoltenberg II-regjeringens fire siste år ble det sett på som så betydningsfullt at politikere begynte å snakke om det som et nytt forvaltningsnivå.

Underutvalget har alltid bestått av statsministeren og lederne for regjeringspartiene. Frem til 2009 har også finansministeren vært fast medlem.

Utvalget ble første gang opprettet av statsminister Kåre Willoch da hans Høyre -regjering ble gjort om til en trepartiregjering i 1983. Willoch erfarte at det med deltagelse av to partier til ( Krf og Senterpartiet) tok lengre tid å drøfte sakene i regjeringskonferansen samtidig som det oppsto behov for å samordne og drøfte standpunktene med to nye stortingsgrupper.

Statsviter ved Universitetet i Oslo (UiO), Kristoffer Kolltveit, peker i sin doktorgrad om underutvalget (levert 2013) på dets betydning for at makten i regjeringen og regjeringspartiene ble samlet hos statsministeren og lederne i regjeringspartiene. Maktkonsentrasjonen undergraver vanlig norsk regjeringspraksis; en praksis som har vært kjennetegnet ved at en uvanlig stor andel beslutninger (sett i forhold til andre land) tas på regjeringskonferanser der alle statsrådene er med.

Kilde: SNL

Halvorsen var enig med Aanes at Solberg-regjeringen har en rausere tone. Samtidig ville hun ikke gjort det helt på samme måte som Erna Solberg.

– Erna Solberg har godtatt to standarder. En for Frps stortingsgruppe og en for Høyres. Det hadde aldri gått i Stoltenberg-regjeringen, sa Halvorsen og viste til at Frps stortingsgruppe i en rekke saker har stemt imot egen regjering.

– Raushet gjør at Frp lykkes bedre med oppslutningen enn SV. Er det en planlagt raushet eller bare blitt sånn, fordi Frps stortingsgruppe startet med å gå litt småberserk? spurte Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun trakk også frem den mye omtalte Rinkeby-turen til Sylvi Listhaug under valgkampen.

– Da Rinkeby kom, tenkte jeg at nå har Erna mistet det. Det tok all oppmerksomhet i nest siste uke før valget, og jeg tror statsministeren satt klar med utspill som druknet helt. Jeg mener Listhaug viste at hun egentlig har mistet respekten for egen statsminister, og det kunne bare gå fordi Ap var i så dårlig form.

Fra valgkampen: – Svakt lederskap av Solberg, sier Støre om Listhaug-bråket

Hun mener Arbeiderpartiet har bidratt til at regjeringen fremstår styringsdyktige.

– Til tross for at Frp har vært frittgående høner, har Solberg-regjeringen fremstått som et styringsdyktig alternativ fordi Ap har oppført seg slik de har gjort, sa Halvorsen og pekte på forlikene Ap har inngått på innvandring, forsvar, skatt og politi.

Les saker om Jens Stoltenbergs siste bok:

Stoltenberg skriver om strid med Jagland

Stoltenberg vurderte å stille som statsministerkandidat i 2017

Stoltenberg presset på for å få inn Hadia Tajik

Stoltenberg levde i et år med homoryktene

2006: Kommunalminister Åslaug Haga (Sp), statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) på Soria Moria konferansesenter for en oppsummering av det første året i regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
2006: Kommunalminister Åslaug Haga (Sp), statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) på Soria Moria konferansesenter for en oppsummering av det første året i regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix