Kristin Halvorsen om Stoltenberg-regjeringen: – Vi ble ikke et lag

OSLO 20061017: Statsminister Jens Stoltenberg flankeres av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (t.v.) og finansminister Kristin Halvorsen under pressekonferansen i anledning den rød/grønne regjeringens ettårsdag på Soria Moria konferansesenter i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
OSLO 20061017: Statsminister Jens Stoltenberg flankeres av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (t.v.) og finansminister Kristin Halvorsen under pressekonferansen i anledning den rød/grønne regjeringens ettårsdag på Soria Moria konferansesenter i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen kritiserte Senterpartiet mens statssekretær Sigbjørn Aanes hyllet statsminister Erna Solberg under Civita-frokostmøtet der lederskap og samarbeid ble diskutert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis jeg skulle gjøre det rødgrønne regjeringssamarbeidet en gang til, så ville jeg lagt mer vekt på å etablere en samarbeidskultur. Vi var et slags forhandlingskollegium, sa den tidligere finans- og kulturministeren i Stoltenberg-regjering I og II, under et frokostmøte i regi av Civita fredag.

Samtidig rettet hun kritikk mot Senterpartiet.

– Senterpartiet brakte med seg en dårlig forhandlingskultur, sa Halvorsen.

– Man snakket om at de var så dyktige forhandlere, men det var bare spill. Respekten for den kulturen gjorde at vi ikke var et lag. Alle slet oss helt ut på rundene som bare var spill og spetakkel internt. Hadde vi brukt tre timer kontra tre uker, hadde vi vært blidere og rausere.

Hun mener Stoltenberg-regjeringen burde hatt mer fokus på hvordan de skulle klare å finne en enighet slik at alle partiene kom ut av det med tillit hos velgerne sine.

2009: Daværende statsminister Jens Stoltenberg (th) og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
2009: Daværende statsminister Jens Stoltenberg (th) og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), som var statsråd ved Statsministerens kontor, mener Senterpartiet var en god forhandler.

– Dere hadde mye å lære av dem, sa Schjøtt-Pedersen til Halvorsen, som var uenig.

– Du har aldri vært raus, svarte Halvorsen til latter fra salen.

Etter åtte år i regjering med Sp og Ap var SV halvert.

I boken «Gjennomslag» avslørte Kristin Halvorsen i 2013 at hun vurderte å trekke seg som partileder etter Soria Moria II-forhandlingene. Hun var deprimert over at SV hadde gjort en forskjell, men at det var Ap som «cashet inn valgseieren».

– I Arbeiderpartiet var det veldig lite forståelse for at jeg hadde vært lynavleder for Jens i de årene. Jeg mener Arbeiderpartiet hadde en stor fordel av at SV var med i regjeringen, mens de bare var opptatt av å cashe inn valgseieren, skriver Halvorsen i boken.

– Kanskje ikke på samme måte som Erna

I paneldebatten på frokostmøte i regi av Civita, deltok også Erna Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes.

Han trakk frem at Erna Solbergs lederskap og åpenhet rundt uenighet har «vært en lykke for Norge».

For mens opposisjonen har kritisert Solberg for å la Frp boltre seg fritt, mener Aanes at Solbergs styringsform har vært avgjørende for et stabilt politisk landskap.

– I Europa har vi fløypartier som ikke vil eller ønsker å ta ansvar. Norge har et av de mest normaliserte politiske landskapene på grunn av den styringsformen vi har funnet. Det er mulig å sitte i regjering og samtidig ivareta sitt DNA som parti. I Norge sitter du ikke bare med ansvar og skaper store rom for ytterliggående parti som ikke ønsker å ta ansvar, sa Aanes.

Han oppsummerte styringsformen som ærlig, raus, med stor takhøyde og fravær av spill.

– Formen vi har hatt de siste årene har fungert veldig bra, og for Norge vært en lykke.

Han mener Solberg-regjeringen har hatt en helt annen styringsform enn Stoltenberg-regjeringen.

– Erna var soleklar fra dag en, beslutninger skal fattes i regjeringskonferanser som regjeringen som kollegium, ikke i et underutvalg.

Regjeringens underutvalg

Regjeringens underutvalg er et uformelt beslutningsorgan som har vært opprettet i alle flerpartiregjeringene fra 1983 til 2013.

I Stoltenberg II-regjeringens fire siste år ble det sett på som så betydningsfullt at politikere begynte å snakke om det som et nytt forvaltningsnivå.

Underutvalget har alltid bestått av statsministeren og lederne for regjeringspartiene. Frem til 2009 har også finansministeren vært fast medlem.

Utvalget ble første gang opprettet av statsminister Kåre Willoch da hans Høyre -regjering ble gjort om til en trepartiregjering i 1983. Willoch erfarte at det med deltagelse av to partier til ( Krf og Senterpartiet) tok lengre tid å drøfte sakene i regjeringskonferansen samtidig som det oppsto behov for å samordne og drøfte standpunktene med to nye stortingsgrupper.

Statsviter ved Universitetet i Oslo (UiO), Kristoffer Kolltveit, peker i sin doktorgrad om underutvalget (levert 2013) på dets betydning for at makten i regjeringen og regjeringspartiene ble samlet hos statsministeren og lederne i regjeringspartiene. Maktkonsentrasjonen undergraver vanlig norsk regjeringspraksis; en praksis som har vært kjennetegnet ved at en uvanlig stor andel beslutninger (sett i forhold til andre land) tas på regjeringskonferanser der alle statsrådene er med.

Kilde: SNL

Halvorsen var enig med Aanes at Solberg-regjeringen har en rausere tone. Samtidig ville hun ikke gjort det helt på samme måte som Erna Solberg.

– Erna Solberg har godtatt to standarder. En for Frps stortingsgruppe og en for Høyres. Det hadde aldri gått i Stoltenberg-regjeringen, sa Halvorsen og viste til at Frps stortingsgruppe i en rekke saker har stemt imot egen regjering.

– Raushet gjør at Frp lykkes bedre med oppslutningen enn SV. Er det en planlagt raushet eller bare blitt sånn, fordi Frps stortingsgruppe startet med å gå litt småberserk? spurte Halvorsen.

Hun trakk også frem den mye omtalte Rinkeby-turen til Sylvi Listhaug under valgkampen.

– Da Rinkeby kom, tenkte jeg at nå har Erna mistet det. Det tok all oppmerksomhet i nest siste uke før valget, og jeg tror statsministeren satt klar med utspill som druknet helt. Jeg mener Listhaug viste at hun egentlig har mistet respekten for egen statsminister, og det kunne bare gå fordi Ap var i så dårlig form.

Fra valgkampen: – Svakt lederskap av Solberg, sier Støre om Listhaug-bråket

Hun mener Arbeiderpartiet har bidratt til at regjeringen fremstår styringsdyktige.

– Til tross for at Frp har vært frittgående høner, har Solberg-regjeringen fremstått som et styringsdyktig alternativ fordi Ap har oppført seg slik de har gjort, sa Halvorsen og pekte på forlikene Ap har inngått på innvandring, forsvar, skatt og politi.

Les saker om Jens Stoltenbergs siste bok:

Stoltenberg skriver om strid med Jagland

Stoltenberg vurderte å stille som statsministerkandidat i 2017

Stoltenberg presset på for å få inn Hadia Tajik

Stoltenberg levde i et år med homoryktene

2006: Kommunalminister Åslaug Haga (Sp), statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) på Soria Moria konferansesenter for en oppsummering av det første året i regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
2006: Kommunalminister Åslaug Haga (Sp), statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) på Soria Moria konferansesenter for en oppsummering av det første året i regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål
Siste nytt
10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål
Populært