Bush: Klart bevis for russisk innblanding i det amerikanske valget

Tidligere president George W. Bush, her avbildet under åpningen av en baseballkamp i Houston i oktober i fjor, mener Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen i 2016. Foto: AP / NTB scanpix
Tidligere president George W. Bush, her avbildet under åpningen av en baseballkamp i Houston i oktober i fjor, mener Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen i 2016. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs tidligere president George W. Bush mener det foreligger klart bevis for at russere blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ganske klart bevis for at russerne blandet seg inn, sa Bush under et besøk I Abu Dhabi torsdag, der han deltok på et møte i regi av den amerikanske økonomi-tankesmia Milken Institute.

Bush la til at det ikke er klart om Russlands «innblanding» påvirket valget direkte, men han sa at det er opplagt at russerne forsøkte.

– Det er problematisk når en annen stat blander seg inn i vårt valgsystem. Vårt demokrati er bare så godt som folkets tillit til valgresultatet, sa Bush.

Amerikansk etterretning har konkludert med at Russland blandet seg inn i valget for å hjelpe daværende presidentkandidat Donald Trump til makten. Det pågår en rekke separate granskinger for å slå fast om Trumps valgkampstab bisto russerne i dette forsøket.

Aktuelt: Biden: – Trump er en vits

Trump har gjentatte ganger avvist enhver form for samarbeid med Russland for å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bush sa også at den russiske presidenten Vladimir Putin driver med «nullsum-spill. Han går ikke rundt og tenker «hvordan kan vi begge vinne?». Han tenker bare: «Hvordan kan jeg vinne og du tape?».

– Grunnen til at Putin gjør dette er fordi han er urolig over Sovjetunionens fall. Derfor går mange av hans utspill ut på å gjenopprette hegemoniet, sa Bush, som understreket behovet for å støtte NATO og andre allianser USA deltar i.

– Putin dytter stadig på for å finne svakheter. Derfor er NATO svært viktig, sa Bush.

Aktuelt:

Russlands «Paris Hilton» taler Putin midt imot

Putin og sju andre klare for presidentvalget

Derfor vinner «tsar» Putin som han vil