USA vil ikke la Nord-Korea slippe unna med OL-frieri

Nord-Korea legger opp til en sjarmoffensiv under OL i Pyeongchang, men USA lover å vise fram regimets sanne ansikt.

Nervekrigen fortsetter mellom Donald Trump og Kim Jong-Un. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Nervekrigen fortsetter mellom Donald Trump og Kim Jong-Un. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Ahn Young-joon / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil fortelle sannheten om Nord-Korea ved enhver anledning, sa USAs visepresident Mike Pence før avreisen til Asia tidligere denne uka.

Fredag er han til stede under OL-åpningen. Der får han se 22 nordkoreanske utøvere marsjere inn på stadion sammen med den sørkoreanske troppen. Nord og sør stiller også med felles kvinnelag i hockey under lekene.

Men det sportslige samarbeidet må ikke få skygge for realitetene, mener Pence. Det nordkoreanske regimet må fortsatt isoleres, etter hans syn.

– Må droppe A-våpen

I Sør-Korea vil Pence hedre 46 sørkoreanere som døde da et marinefartøy ble torpedert i et angrep Nord-Korea holdes ansvarlig for. Til åpningsseremonien tar han dessuten med seg faren til den amerikanske studenten Otto Warmbier, som døde i 2017 etter å ha sittet halvannet år i nordkoreansk fangenskap.

Pence holder åpent spørsmålet om det kan komme i stand et møte med den nordkoreanske delegasjonen, men dersom det skulle skje, lovet visepresidenten ifølge nyhetsbyrået AP å overlevere et tydelig budskap:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og det er at Nord-Korea en gang for alle må skrinlegge sitt atomvåpenprogram og sine ambisjoner om ballistiske missiler.

Nordkoreansk popstjerne

I tillegg til idrettsutøvere, har Nord-Korea sendt en kunstnerisk delegasjon, ledet av landets største popstjerne, Hyon Song Wol. Hun skal synge under åpningsseremonien. I tillegg kommer en heiagjeng på 230 nordkoreanere. På toppen av det hele reiser en delegasjon av politiske ledere, med nasjonalforsamlingens president Kim Yong-nam i spissen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørkoreanske journalister har svermet rundt både popstjernen og OL-utøverne fra nord. De sistnevnte er svært så tause.

– De er vel redde for å si noe de ikke har myndighet til å si, sier Niklas Swanström, Asia-ekspert og direktør for Institute for Security and Development Policy i Stockholm, til nyhetsbyrået TT.

– Alle vet at det bak kulissene pågår et stort politisk spill, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Optimistene ser OL-deltakelsen som et tegn på tøvær, etter at spenningen økte drastisk i fjor. Siden nyttår har det vært flere positive signaler, blant annet ble en direkte telefonlinje mellom lederne i nord og sør gjenåpnet.

Militærparade før OL

Kritikere mener imidlertid at Nord-Korea legger smørsiden til i håp om å få slutt på de harde sanksjonene verdenssamfunnet har innført, for å presse landet til å droppe atomvåpenprogrammet.

Vestlige tjenestemenn i regionen stoler ikke på kommunistregimets tilnærmelser, ifølge den britiske avisen The Independent. Kim Jong-un er kjent for å sende blandede signaler, påpekes det.

Mens Sør-Korea og USA har besluttet å utsette den årlige felles militærøvelsen som Nord-Korea alltid protesterer mot, har Kim valgt å framskynde militærparaden som skal markere 70-årsdagen for Den koreanske folkehæren. Den blir holdt på torsdag, dagen før OL-åpningen, i stedet for i april.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OL-deltakelsen er bare ment å forvirre, mener Shogo Toyota, som er den japanske regjeringens koordinator for sikkerhetssamarbeid med USA.

– Vi ser ikke at de gjør noe som er rettet mot å finne en fredelig løsning. Vi vet at Kim vil fullføre sitt atomprosjekt, så vel som sitt missilprosjekt, sier han til The Independent.

– De forsøker å drive en kile mellom Sør-Korea og deres allierte, mener han.