Danske sosialdemokrater vil avskaffe muligheten til å søke asyl innenfor landets grenser

ette Fredriksen, leder for det danske partiet Socialdemokratiet, skal mandag presentere et omfattende forslag til en ny asyl- og utlendingsreform i Danmark.
ette Fredriksen, leder for det danske partiet Socialdemokratiet, skal mandag presentere et omfattende forslag til en ny asyl- og utlendingsreform i Danmark. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Socialdemokratiet vil gjennom en ny asyl- og flyktningreform avskaffe muligheten til å søke asyl i Danmark, og tvinge asylsøkere til å søke fra et tredjeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir det opp til partiet, skal det ikke lengre være mulig å få opphold i Danmark ved å møte opp ved den danske grensen eller i Center Sandholm, Danmarks største asylsenter.

I stedet vil partiet sende alle spontane asylsøkere til et danskdrevet mottakssenter i et tredjeland, for eksempel i Nord-Afrika. Her skal de oppholde seg mens asylsaken behandles.

–Det er svært nødvendig å få skapt et flyktningsystem som er mer humant enn det vi har i dag, sier partileder Mette Fredriksen til DR Nyheder.

–Situasjonen er jo slik at det har kommet flere flyktninger til Europa enn det vi greier å håndtere. Men de fleste av verdens flyktninger hjelper vi slett ikke, sier hun videre.

Forslaget er en del av en omfattende asyl- og utlendingsreform, døpt «Rettferdig og Realistisk», som partiet skal presentere mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av forslaget til et nytt asylsystem går det også fram at heller ikke flyktninger vil få adgang til Danmark, ifølge DR. De skal sendes til en av FNs flyktningleirer.

Til gjengjeld vil partiet igjen åpne for å ta imot kvoteflyktninger fra FN, og at antallet kan bli høyere enn de 500 Danmark tok imot før Folketinget besluttet å trekke Danmark ut av FNs kvoteordning for flyktninger. Partilederen understreker også at Socialdemokratiet vil overholde internasjonale konvensjoner, og at de også ønsker å sende mer penger til FNs flyktningorganisasjon UNHCR.