Frp-Dale lover bøndene baluba og forutsigbarhet

<p>TAR OG GIR: Jon Georg Dale vil ta penger fra bønder som produserer gras og kjøtt i sentrale kornstrøk, for å styrke kornbøndene og utkantbøndene. Norges Bondelag mener styrkingen av korn ikke bør skje på bekostning av andre, kom det fram på årets Kornkonferanse.</p>
TAR OG GIR: Jon Georg Dale vil ta penger fra bønder som produserer gras og kjøtt i sentrale kornstrøk, for å styrke kornbøndene og utkantbøndene. Norges Bondelag mener styrkingen av korn ikke bør skje på bekostning av andre, kom det fram på årets Kornkonferanse. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) vil at kornbøndenes økonomi og distriktenes gras- og husdyrproduksjon skal blomstre. Det blir smertefullt for noen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jon Georg Dale varsler at regjeringens landbrukspolitikk de kommende fire åra vil bli forutsigbar - fordi den fortsatt må bygge på et stortingsflertall bestående av regjeringspartiene pluss KrF.

– Men jeg tror også det blir litt baluba med dere, sa han med sitt karakteristiske glimt i øyet, til nesten 300 representanter for landbruket på Norske Felleskjøps og Norges Bondelags årlige Kornkonferanse torsdag.

– Jeg varsler forsterka kanaliseringspolitikk. Det vil gi konflikter. For det vil kreve prioriteringer å forsterke arbeidsdelinga i norsk jordbruk. Da må vi prioritere det, og prioritere noe annet mindre, sa Dale.

Begrepet «kanaliseringspolitikk» har vært en grunntanke i norsk landbrukspolitikk de siste tiårene.

Det innebærer en arbeidsdeling der kornproduksjonen kanaliseres til de beste jordbruksområdene, mens produksjonen av kjøtt og melk kanaliseres til distriktene.

Disse vil tape penger framover

Det siste tiåret har inntektene til kornbøndene vært så dårlige, at betydelige kornarealer er lagt om til dyrking av gras til fôr for husdyr i gode korndistrikter, noe som kan undergrave utkantjordbruket.

– Hovedmuligheten for økt matproduksjon i Norge de neste åra, blir korn og frukt og grønt, i noen grad storfe, varsler statsråden.

I jordbruksoppgjørene framover ønsker han å prioritere pengene slik at det blir mindre lønnsomt å drive husdyrproduksjon i de beste kornområdene.

– Det betyr at enkelte som driver husdyrproduksjon i de beste kornområdene, over tid vil tape inntekt.

– Det jeg mener betyr at jeg blir kjempe upopulær i visse kretser, sier Dale.

Les også: Ap og Sp vant fram om beredskapslagring av korn

Svinaktig høy kraftfôrpris

Blant annet ønsker ministeren noe høyere kornpriser. Det vil slå ut i økte kostnader for husdyrbønder i hele landet, fordi kraftfôret da blir dyrere.

Det siste kan myndighetene gjøre noe med ved å bevilge mer penger til å subsidiere råvaren til kraftfôr, noe Dale ikke ga forhåpninger om å øke.

– Jeg er enig i å styrke kanaliseringen, men bekymra for at du vil bruke mindre summer på å skrive ned prisen på kraftfôr, innvendte styrelder styreleder Geir Heggheim i svineprodusentenes organisasjon Norsvin.

– Vi og andre kan ikke ta ut høyere priser i markedet. Du påfører oss en kostnadsvekst uten at vi er i stand til å ta ut høyere priser. Det vil være negativt også i distriktene, sa han.

Les også: Kampen om verdens matjord pågår nå

Mer korn med Frp-styring

Etter fire år med Frp i styringen for Landbruks- og matdepartementet er det positive tegn å spore for kornøkonomien. Etter nedgang det siste tiåret i landets kornarealer, har de økt noe igjen de siste to årene.

Det skyldes blant annet at staten har redusert tilskuddene til grasproduksjon i sentrale kornstrøk og økt tilskuddene til kornproduksjon.

Men dette har også gått utilsiktet utover noen gårdbrukere, påpeker lederen for Kornutvalget i Norges Bondelag, Vestfold-bonden Hans Edvard Torp overfor ABC Nyheter.

– Jeg er glad Dale er så tydelig på kanaliseringspolitikken. Det var ikke forgjengeren Sylvi Listhaug, innleder han.

– Så lenge husdyra flytter tilbake igjen til kornområdene, flytter de jo fra distriktene, sier Torp.

– Må ikke gå utover naboene våre

– Når det blir støy nå, er det fordi i de fire årene vi har forhandlet med Frp i jordbruksoppgjørene, har areal- og kulturlandskapstilskudd i sentrale strøk blitt redusert med 126 kroner per dekar for gras. Så sies det at du tar fra gras og gir korn. Men for korn økte tilskuddene bare med 8 kroner per dekar. Det utgjør under 2 øre per kilo korn! utbryter Hans Edvard Torp.

– Problemet er at det er mye arealer også i sentrale kornstrøk, som ikke er egnet til å dyrke korn og heller har fordel av å dyrke gras.

– Jeg er enig i at det må gjøres noe. Men ensidig å svekke uten å styrke, henger ikke i hop, sier Torp og konkluderer:

– Dale må komme med andre tiltak uten at det går utover naboene til kornbøndene.

KrF kaster bøndene for Frp-ulvene

På Stortinget må landbruket sette sin lit til at KrF hindrer fullt utslag av Høyres, Venstres og Frps landbrukspolitikk.

KrFs nye landbrukspolitiske talsperson, Steinar Reiten, forsikret deltakerne på Kornkonferansen om at partiet vil sikre forutsigbarhet i rammene for jordbruket.

STEINAR REITEN: KrFs stortingsrepresentant Steinar Reiten legger stort ansvar på Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag for å bli enige med Frp i jordbruksoppgjørene. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
STEINAR REITEN: KrFs stortingsrepresentant Steinar Reiten legger stort ansvar på Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag for å bli enige med Frp i jordbruksoppgjørene. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– I jordbruksmeldinga gjorde regjeringa i 2017 forsøk på å fjerne noe av markedsreguleringa fra landbrukssamvirket. Vi står fast på at det skal bestå. Forutsigbarhet krever en restriktiv eiendomspolitikk. Regjeringserklæringa ønsker å liberalisere konsesjonsloven. KrF står fast på den og videreføring av driveplikta, gjorde han klart og fortsatte:

– Regjeringa vil ha flat CO2-avgift for landbruket. Vi ønsker ikke å avgiftsbelegge matproduksjonen.

Men Reiten advarte også bøndene om at de er nødt til å inngå jordbruksavtaler med staten, ved regjeringen og dermed landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Legger landbrukets organisasjoner et løp der man stadig oftere kommer til brudd i håp om at Stortinget skal avgjøre og gi en bedre uttelling, undergraver man forhandlingsinstituttet, sa han.

Siden viktige premisser for bondeinntekten og innrettingen av landbruket blir lagt i jordbruksoppgjørene, legger KrF dermed opp til at bøndenes kompromiss bør bli mot en blå regjering.

Det ble demonstrert da Dales forgjenger Sylvi Listhaug, med Stortinget på sidelinja, fikk innført en formidabel omfordeling til de store innen rammene for et jordbruksoppgjør.

Les: Sylvi Listhaug utløser stor omfordeling i bygdene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 To menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet
Siste nytt
07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerTo menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet
Populært