Danmarks statsminister avviser bestikkelser

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener han ikke gjorde noe galt da han tok imot et sommerhusopphold i Skagen som 50-årsgave. Foto: Martin Sylvest / NTB scanpix Denmark / NTB scanpix
Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener han ikke gjorde noe galt da han tok imot et sommerhusopphold i Skagen som 50-årsgave. Foto: Martin Sylvest / NTB scanpix Denmark / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen insisterer på at han ikke brøt noen regler da han fikk et ferieopphold i 50-årsgave av en fiskebåtreder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaven var et opphold i sommerhuset til fiskebåtrederen John Anker Hametner Larsen i Skagen i 2014 til en verdi av 10.000 kroner, og saken har vakt stor oppmerksomhet i Danmark.

– Jeg må som alle andre få lov å ta imot fødselsdagsgaver, sier Løkke. Når man fyller 50 år, kan man godt få en gave, og slik er reglene, fastholder han.

Løkke sier at han fikk gaven til 50-årsdagen i 2014 mens han var medlem av Folketinget, men først tok den i bruk i 2016, da han igjen var blitt statsminister.

– Den gaven jeg fikk, fikk jeg da jeg ble 50 år. Da var jeg ikke statsminister, og jeg kunne ikke vite at jeg ville bli det igjen, sier han.

Løkke mener det er reglene for medlemmer av Folketinget som må gjelde.

Saken har kommet for en dag etter at en pensjonert embetsmann anmeldte ham i henhold til loven om bestikkelser. Den slår fast at det er straffbart for personer i offentlig tjeneste eller verv å motta gaver, og justisdepartementet sier den også gjelder for folketingsmedlemmer.

– Bare å ta imot en gave er ulovlig. Man behøver ikke å ha gjort noe til gjengjeld for at det skal regnes som en bestikkelse, sier lektor i strafferett ved Københavns Universitet, Trine Baumbach, til Jyllands-Posten.

Lektor ved Juridisk Institut ved Syddansk Universitet, Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, påpeker at Løkke innløste gaven i 2016, på et tidspunkt da et flertall i Folketinget krevde innstramminger overfor kvotekongene, som fiskerederen Hametner regnes for å være. Løkkes regjering var imot disse innstrammingene.

Personvernpolicy