Debatt om regjeringserklæring:Ap-talsmann: – Frp er store i kjeften, men viker unna innvandrings-tiltak

FORBYR SØSKENBARNEKTESKAP: Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani ba Frp om å støtte forbud mot søskenbarnekteskap. Et slikt løfte fikk han ikke av parlamentarsik leder Hans Andreas Limi.
FORBYR SØSKENBARNEKTESKAP: Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani ba Frp om å støtte forbud mot søskenbarnekteskap. Et slikt løfte fikk han ikke av parlamentarsik leder Hans Andreas Limi. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet foreslår forbud mot søskenbarnekteskap og lov mot arrangerte ekteskap. I Stortinget onsdag fikk ikke talsmann Masud Gharahkhani løfte om Frp-støtte til det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frp er store i kjeften, men når det kommer til faktiske forslag, er de unnvikende.

Det sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani til ABC Nyheter.

– Støtter dere våre forslag til nytt lovverk mot arrangerte ekteskap og et forbud mot søskenbarnekteskap? spurte han Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi da Stortinget onsdag diskuterte regjeringserklæringen fra Jeløya.

– Ap-forslag med mye god Frp-politikk

De to lovendringene Gharahkhani utfordret Frp på, er del av en pakke på sju forslag fra Ap til tiltak mot sosial kontroll og søskenbarnekteskap.

Svaret fra Limi avdekket at Ap nå er mer klare på innstramminger enn Frp.

– Forslagene fra Ap inneholder mye god Frp-politikk. Vi mener at skal du bo i Norge, må du akseptere spillereglene her. Ja, det er riktig å stramme inn på søskenbarnekteskap og andre uheldige forhold svarte Limi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Arbeiderpartiet erkjenner: – Forstår at vi ikke var til å kjenne igjen

Ingen garanti fra Frp

Hans Andreas Limi, finanspolitisk talsperson i Frp. Foto: Scanpix
Hans Andreas Limi, finanspolitisk talsperson i Frp. Foto: Scanpix

Men dermed var ikke alt sagt, fikk Gharahkhani avklart. Han ba Limi om garanti for at Frp ikke har forhandlet bort faktisk støtte til lovforslagene fra Ap.

– Regjeringserklæringen har gitt innstramninger på familiegjenforening. Jeg vil egentlig returnere oppfordringen til Ap om å støtte forslagene til innstramming og kontroll med familiegjenforening som kommer fra regjeringen, svarte Limi.

– Jeg forholder meg til regjeringserklæringen som viderefører den restriktive innvandringspolitikken som har vært ført, og som strammer inn på familiegjenforening, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringserklæringen nevner ikke noe om søskenbarnekteskap. Om arrangerte ekteskap står det at regjeringen vil "...gjennomgå regelverk og praksis og fremme tiltak for å forhindre proformaekteskap, flerkoneri og gjentakende familieinnvandring.", og "Legge til grunn at ved familieinnvandring til Norge må man kunne forsørge seg selv, eller bli forsørget av den man gjenforenes med.".

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre gale effektene

Gharahkhani mener at dagens tvangsekteskapslov ikke er tilstrekkelig.

– Politiet sier at når det er snakk om fysisk vold, kan de aksjonere. Men de føler at det som står om utilbørlig press, gjør det vanskelig for dem å gripe inn. Politiet på Stovner i Oslo og de skamløse jentene er blant dem som har tatt dette opp, sier han til ABC Nyheter.

– Det vil også gi signaleffekt om at arrangerte ekteskap som faktisk er lov i dag, skal straffes, sier Ap-talspersonen.

Han mener søskenbarnekteskap er en ukultur med tre effekter:

– Det helsemessig skadelige, det gir sosial kontroll og det handler ofte om å hente familiemedlemmer til Norge.

Lurer du på forskjellen mellom regjeringens Jeløya-plattform og Arbeiderpartiets forslag?

Sjekk selv:

Her er regjeringens Jeløya-plattform

Her er Arbeiderpartiets forslag til tiltak mot sosial kontroll og æresvold.