Støre om Giske-saken: Prosessen har vært rettferdig og opplyst

Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter talen til landsstyret, for å svare på spørsmål. Se opptak her.

Håndteringen av Giske-saken har vært rettferdig og etterrettelig, sa partileder Jonas Gahr Støre i sin tale til Aps ekstraordinære landsstyremøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er trygg på at den vil tåle historiens kritiske lys, sa Støre, som gjentok at prosessen har vært rettferdig og at Giske har fått komme med sin versjon.

– Å vente enda lenger ville bare skadd partiet, sa han.

Det er et før og etter metoo, innledet Støre i talen. Varslersakene som er behandlet i Arbeiderpartiet siden midten av desember, har vært vonde, erkjente han.

– Det har vært krevende for partiet, med sterke følelser og uro blant mange av våre folk. Vi som har mottatt varsler, har også blitt preget, sa Støre.

Han slo fast at partisekretær Kjersti Stenseng og partikontoret har behandlet sakene «godt og stødig».

Trond Giske har trukket seg som nestleder, men har via sin advokat gått til kraftig motmæle mot prosessen. Støre forsvarte beslutningen som riktig og nødvendig.

– Håndteringen har vært rettferdig og etterrettelig, sa Støre.

Bakgrunn: Giske ferdig i sentralstyret - Ap fortsetter med én nestleder

– Tid for å slutte rekkene

Takhøyden for uenighet skal være stor i Ap, men nå er det på tide å slutte rekkene, ifølge Støre. Han tok et oppgjør med lekkasjene i Ap.

– Takhøyden bør bli enda større i vårt parti. Men husk at vårt fremste adelsmerke er at vi er en mangfoldig familie som holder sammen, sa Støre i sin tale til landsstyret i Ap mandag.

– Lekkasjer fra interne møter og fortrolige samtaler skaper usikkerhet og grobunn for splittelse. Solospill og egne agendaer svekker oss alle. Dette landsstyremøtet markerer at det er tid for å slutte rekkene. At det nå er tid for å finne sammen og holde sammen.

Stemmer: Derfor slutter jeg i Arbeiderpartiet

– Tapt tillit kan vinnes tilbake

Ap-lederen legger vekt på at avgåtte nestleder Trond Giske skal kunne komme tilbake til Stortinget og bli en del av gruppa der.

Selv om det var et klart budskap om å ta varslersaker på alvor, var det også en forsonende holdning i Støres tale til det ekstraordinære landsstyremøtet.

– La meg få gjenta: Tapt tillit kan vinnes tilbake. Vi er kamerater også etter nedtur, sa Støre.

– Det er mitt menneskesyn. Vårt menneskesyn, la