Hans Kristian Amundsen sier opp som leder av Aps sekretariat på Stortinget

SIER OPP I AP: Hans Kristian Amundsen.
SIER OPP I AP: Hans Kristian Amundsen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ap-topp Hans Kristian Amundsen sier opp for at partiet kan legge strid bak seg. Han bekrefter at det har vært en fastlåst situasjon mellom han og partisekretær Kjersti Stenseng. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amundsen fratrer mandag. Rådgiver Snorre Wikstrøm er konstituert som leder av sekretariatet.

– Jeg er takknemlig for å ha fått jobbe med sentrale spørsmål i Arbeiderpartiet siden 2011, først i regjering og de siste fire årene på Stortinget. Nå slutter jeg for å bidra til at partiet kan legge strid bak seg og samles om de viktige politiske oppgavene som venter, sier Amundsen i en pressemelding søndag kveld.

– Fastlåst situasjonen

– Jeg slutter i Arbeiderpartiet for å løse opp i en fastlåst situasjon mellom partisekretær Kjersti Stenseng og meg, skriver Hans Kristian Amundsen i et innlegg på Nordnorsk debatt .

Han mener det er umulig å fortsette hvis partisekretær Stenseng og han ikke kan være på de samme møtene.

Tidligere denne uken ble det kjent at Arbeiderpartiet utestengte ansatte fra landsstyremøte.

I KONFLIKT MED AMUNDSEN: Kjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I KONFLIKT MED AMUNDSEN: Kjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ifølge VGs kilder var hovedgrunnen at Amundsen skulle nektes adgang til det ekstraordinære landsstyremøtet på Gardermoen kommende uke.

– Analysen er enkel: det er ikke mulig å se for seg at vi kommer ordentlig videre hvis partisekretæren og jeg ikke kan være på de samme møtene. Det tjener ingen hensikt å fordele skyld og uskyld for at det er blitt slik. Jeg håper bare at det nå kan bli klima for et tillitsfullt samarbeid mellom ledelsen av sekretariatet på Stortinget og ledelsen av partikontoret på Youngstorget, skriver Amundsen videre i innlegget.

Amundsen har foreløpig ikke besvart ABC Nyheters henvendelse, men han sier til TV 2:

– Jeg trekker meg for å bidra til ro i partiet. Vi kan ikke leve med en situasjon der det fremstår som at det er en konflikt mellom partiledelsen og stortingsgruppa.

Dagbladet er kjent med at det har vært sterk misnøye mot Amundsen fra deler av stortingsgruppa. Han har blitt anklaget for konfliktskapende ledelse, at sensitive dokumenter han har hatt ansvaret for har lekket til mediene og kritikkverdig opptreden i valgkampen.

Partisekretær Kjersti Stenseng skal ha startet kritikken. Flere skal ha stilt seg bak kritikken, blant andre AUF-leder Mani Hussaini, Anniken Huitfeldt, Hans Christian Gabrielsen, Mette Nord og Jørn Eggum.

Stenseng vil ikke kommentere saken søndag, får NTB opplyst.

Støre: Viktig medarbeider

Partileder Jonas Gahr Støre ønsker Amundsen lykke til med nye oppgaver:

– Jeg vil takke Hans Kristian Amundsen for hans lange innsats for partiet, som statssekretær, som leder av sekretariatet i Stortinget og som en viktig medarbeider for meg, uttaler Støre i pressemeldingen.

NTB får opplyst at Støre ikke er tilgjengelig for å svare på ytterligere spørsmål søndag kveld.

– Ingen bedre skikket enn Jonas og Hadia

I innlegget skriver Amundsen videre at det er "mer bruk for sterke sosialdemokratier enn noensinne. Høyrepopulismen på fremmarsj i Europa er en farlig motpol til verdier vi har kjempet frem. I Norge har folk flest ikke et sterkere vern for likhet og trygghet enn sosialdemokratiet. De rike kan alltid stole på Høyre. Vanlige folk må være trygge på Arbeiderpartiet."

Amundsen mener Arbeiderpartiet i moderne tid knapt har hatt en sterkere lederduo enn Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre.

– Jeg er ikke i tvil. Ingen er bedre skikket enn Jonas og Hadia til å gjenreise Arbeiderpartiet, skriver han.

Saken oppdateres!

Personvernpolicy