Regjeringen vil gi avviste asylsøkere rask beskjed om bortvisning

Justisminister Sylvi Listhaug med nytt forslag.
Justisminister Sylvi Listhaug med nytt forslag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Regjeringen vil forenkle reglene for bortvisning av asylsøkere som har fått avslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forslaget vi sender på høring, vil føre til at flere personer enn i dag vil få et bortvisningsvedtak samtidig med avslaget på asylsøknaden, men det vil ikke ha noen betydning for selve vurderingen av beskyttelsesbehovet, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i en pressemelding.

Endringsforslaget som nå er sendt på høring, går ut på å skrive inn en ny hjemmel for bortvisning for alle saker hvor en utlending har fått avslag på søknad om asyl og heller ikke har fått opphold på grunn av sterke menneskelige hensyn.

– I dag må utlendingsmyndighetene gjøre en del ekstravurderinger som ikke har betydning for asylsaken for å kunne fatte et vedtak om bortvisning. Det fører til at saksbehandlingen tar lengre tid. Det er helt unødvendig, sier Listhaug.

Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som har foreslått endringen for regjeringen.

Personvernpolicy