Professor: – Arbeiderpartiet prøver å vaske sine hender

BITTER STRID: Trond Giske og partileder Jonas Gahr Støre.
BITTER STRID: Trond Giske og partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Han er blitt en symbolsak for #metoo-kampanjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Trond Giske er blitt en symbolsak for #metoo-kampanjen. Akkurat som når en toppleder må gå, prøver Arbeiderpartiet å vaske sine hender, gi oss inntrykk av at de gjør noe med ukulturen i partiet, og de gir oss Giske.

Det sier professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, Tom Karp.

Torsdag konkluderte Arbeiderpartiet med at tidligere Ap-nestleder og utdanningsminister (2000–2001), kulturminister (2005–2009) og næringsminister (2009–2013) Trond Giske har brutt partiets etiske regelverk.

«Arbeiderpartiet har i dag, 25. januar 2018, ferdigstilt behandlingen av disse varslene, og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering,» står det i pressemeldingen fra Arbeiderpartiet.

Ifølge VG er det uenighet internt mellom partissekretær Kjersti Stenseng og Ap-leder Jonas Gahr Stør om dommen partiledelsen har felt over varslene.

Stenseng og Støre skal være uenige om hvor mange av varslene det kan konkluderes med brudd på reglene om seksuell trakassering i. ABC Nyheter har ikke fått dette bekreftet av kilder.

Stenseng har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser torsdag kveld.

Les også: Fikk kritikk for Giske-sttøtte - Nå skal Huitfeldt finne straff for sextrakassering i Ap

Uoversiktlig bilde

Har Giske blitt utsatt for for mye fordømmelse, Karp?

– Det er nærmest umulig for oss på utsiden å skille mellom Giskes handlinger, tillitsbruddene og de interne maktkampene i Arbeiderpartiet. Kritikken mot ham er berettiget, men det er ingen tvil om at enkelte av Giskes motstandere bruker situasjonen for alt den er verdt, sier Karp.

Tom Karp, professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania Foto: Prakmot / CC-SA 3.0
Tom Karp, professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania Foto: Prakmot / CC-SA 3.0

Les også: Hagen tar Giske i forsvar

For en måned siden uttalte Karp at han ville ha rådet Giske å legge seg flat og fristille seg fra sine verv med én gang, selv om det ville med stor sannsynlighet ha betydd at den politiske karrieren er over.

Giske trakk seg 7. januar, kvelden før Aps sentralstyremøte skulle samles for andre gang på kort tid, etter at det kom flere varsler om utilbørlig oppførsel.

Kampen om historien er i gang: Nekter for at Støre tok valget

– På en måte ble han «myrdet» i stedet for å begå selvmord. Det tok litt tid før Giske tok stilling til sin posisjon og sa fra seg sine verv. Det gjorde ham muligens mer utsatt for kritikk og fordømmelse enn han egentlig fortjener, sier Karp.

Tror ikke stormen er over

I etterkant har både Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig folkeparti blitt rystet av varslersaker og det har også kommet ett varsel i Miljøpartiet De Grønne. Hittil er over 70 varsler meldt inn til sammen.

Neste uke, trolig tirsdag, samles statsminister Erna Solberg (H) og de øvrige partilederne til møte om seksuell trakassering i politikken og håndtering av varslersaker, melder NTB.

Tom Karp tror ikke stormen i partiene er over med det første. Han har tidligere spådd at flere kan bli nødt til å gå, også i Arbeiderpartiet.

– Spørsmålet om hvem som visste hva kommer til å henge lenge. Dette gjelder de andre partiene også, det er et ukultur på tvers av partiene. Jeg tror dette kan komme til å fortsette lenge og det kan komme nye mennesker som står fram, sier han.

Politisk kommentator i TV 2 Aslak Eriksrud, tror prosessen og uenigheter i Arbeiderpartier rundt hvordan Giske-saken har blitt håndtert kan bli et problem for Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Støre er helt avhengig av forankring i eget parti. Det er ekstraordinært landsstyre på mandag og hvis han ikke får landsstyre bak seg på den måten han har håndtert denne saken på, så kan dette gå fra vondt til verre for Jonas Gahr Støre og for Arbeiderpartiet. Da kan det ende opp med en åpen, bitter strid i partiet om Trond Giskes rolle og prosessen som ledet til hans fall som nestleder, sier Eriksrud til kanalen.

Så langt har flere reagert på Giske sin historie, hvor han hevder at han aldri har fått anlending til å svare for seg.

Les saken:

– Kan endre det politiske landskapet

Professor Karp åpner for at varselsakene i kjølvannet av #metoo-kampanjen kan føre til endringer i det politiske landskapet i Norge på lang sikt.

– Hvis flere sentrale personer må gå, kan det få varige endringer i oppslutningene til partiene. Men så langt har jo nesten alle fått #metoo-passet påskrevet. De som vil klare seg best er de som håndterer etterspillet best. Jeg synes uansett at Arbeiderpartiet har foreløpig håndtert bråket best, sier han.

Når det gjelder kulturen innad i partiene, så er han ikke sikker på at det noen sinne vil skje en endring.

– Det ser ut som om politiske partier har et generelt holdningsproblem og en ukultur som skyldes maktforhold, festkultur, aldersforskjeller, rolleuklarheter og manglende bevissthet. Det endrer seg ikke over natten og det er ikke nok å lage nye regler eller prosedyrer. Det som antagelig må til er at sentrale politisk ledere er gode rollemodeller og tar et oppgjør med ukulturen.

– Det kan også hende at det som virkelig må til er at en topppolitiker må gå, enten på grunn av dårlig håndtering av tidligere varsler eller fordi de selv har vært involvert i hendelser med upassende oppførsel, avslutter Karp.

Se video: Støre reagerer på Giske-utspill

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden