Giske-advokater hardt ut mot ApAp-konklusjon: Giske har brutt vårt etiske regelverk

Trond Giske har ved flere tilfeller brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering, konkluderer Arbeiderpartiet.
Trond Giske har ved flere tilfeller brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering, konkluderer Arbeiderpartiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Trond Giske har ved flere tilfeller brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering, konkluderer Arbeiderpartiet. Trond Giske er kritisk til sitt eget parti. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Arbeiderpartiet har i dag, 25. januar 2018, ferdigstilt behandlingen av disse varslene, og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering,» står det i pressemeldingen fra Arbeiderpartiet.

– Partiets vurderinger er videreformidlet til den enkelte varsler og Trond Giske. Arbeiderpartiet vil av hensyn til de berørte ikke gi ytterligere kommentarer til de enkelte varslene, skriver partiet.

Giske kritisk: – Opptrer både som etterforsker og dommer

– Vi stiller oss også kritiske til at Arbeiderpartiet i realiteten opptrer både som etterforsker og dommer i sakene, uten å ha den uavhengighet som er nødvendig for å opptre uhildet i begge relasjoner, skrives Giskes advokater i en pressemelding.

KRITISK TIL AP: Trond Giske. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK TIL AP: Trond Giske. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Giske er sykmeldt og har bedt advokatene Christopher Hansteen og Frode Sulland uttale seg på hans vegne.

– Giske er i sjokk, han er sjokkskadet over at Arbeiderpartiet feller en dom uten at han har fått kommet til orde, sa Hansteen på NRK Dagsnytt 18 torsdag.

Advokatene hevder Giske ikke har fått komme med et ordentlig tilsvar.

– Vi er rystet over at Arbeiderpartiet har valgt å behandle saken uten å gi Giske tilsvarsrett. Det er brudd på grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, sier advokat Christopher Hansteen til NTB.

– Han er forsvarsløs, sier advokaten til NRK.

Hansteen mener partiet nå bryter forutsetningen det selv satte for behandlingen av varslene, nemlig at den som er anklaget skulle få gi sin versjon av hendelsene.

– De har avgjort sakene ved å legge varslernes versjon til grunn. De undersøkelser som er gjort, bærer veldig preg av at man har villet underbygge og understøtte varslernes versjon, sier Hansteen.

– En alvorlig feil

Advokaten mener det er problematisk særlig fordi partiet også har lagt til grunn et prinsipp om omvendt bevisbyrde, det vil si at Giske må bevise sin uskyld.

– Når de da konkluderer uten at han får gi sin versjon, er konklusjonen gitt. Det er en alvorlig feil.

Ikke aktult med ytterligere reaksjoner

Det påpekes videre i pressemeldingen fra Ap at Giske allerede har trukket seg fra sine verv i partiet, og at det derfor ikke aktuelt med noen ytterligere reaksjon fra partiets side.

Ifølge Arbeiderpartiet har Giske vært forelagt innholdet i varslene.

– Hans advokater har hatt tilgang til alt materiale i sakene og har hatt løpende kontakt med partiets advokat, heter det i pressemeldingen.

Tidslinje over Giske-saken

* Dagens Næringsliv skrev 7. desember at Anniken Huitfeldt, som leder Aps kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Overfor NTB har Huitfeldt presisert at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRKs Politisk kvarter at ut fra det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giskehadde opptrådt upassende.

* I et opprop 20. desember advarte flere profiler i Oslo Ap mot en «giftig partikultur».

* 21. desember var Giske i møte med partilederen om varslene. Partiet sendte ut en pressemelding der Giske sterkt beklager sin egen oppførsel. Samme kveld stilte han i Dagsrevyen, der han uttalte: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter».

* Samme kveld ble det kalt inn til et hastemøte i Aps sentralstyre der Støre orienterte om saken.

* Fredag 22. desember kommenterte Støre saken overfor pressen. Han uttalte at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreket at tilliten til Giskeer svekket og at nestlederen har lite å gå på. Samme dag uttalte flere medlemmer i partiet at de mener Giske må trekke seg fra nestledervervet.

* Samme kveld skrev Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun var blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

* Senere samme kveld skrev Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, skrev han.

* Lille julaften varslet Støre at han innkaller sentralstyre til møte om Giske-saken. Samtidig varslet han et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Sentralstyremøtet finner sted tirsdag 2. januar klokken 13.

* 1. januar: Støre sier at Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid. «I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Giske og jeg enig om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid», heter det i en pressemelding fra Støre.

* Samme dag svarer Giske ved å legge ut en melding på Facebook der han skriver at han har meddelt Støre at slik situasjonen er, er det umulig å utøve oppgavene som nestleder i Ap på en god måte. Giske skriver at det er kommet grunnløse og falske varsler, lekket til mediene av anonyme kilder. «Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter og spredt i sosiale medier», skriver han.

* 2. januar: Møte i Arbeiderpartiets sentralstyre om varslene mot nestleder Trond Giske.

* 7. januar: Giske skriver på Facebook at han trekker seg som nestleder på varig basis og samtidig stiller sin plass som leder for Arbeiderpartiets finansfraksjon på Stortinget til disposisjon.

Trakk seg som nestleder

Etter først å ha blitt fritatt fra vervet på ubestemt tid, valgte Giske 7. januar å trekke seg som nestleder på varig basis. Bakgrunnen var at partiet hadde mottatt flere varsler mot ham, knyttet til anklager om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Giske har beklaget sin oppførsel, men samtidig framholdt på Facebook at det er kommet «grunnløse og falske varsler». Han har overfor NTB avvist å ha utsatt noen for seksuell trakassering.

Den profilerte Ap-politikeren som har flere perioder bak seg som statsråd i ulike departementer, har vært sykmeldt siden før jul. Han har også frasagt seg vervet som finanspolitisk talsperson. Det er nå overtatt av Rigmor Aasrud.

Giske er innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag og har dermed møterett når Arbeiderpartiets landsstyre samles til ekstraordinært møte på Gardermoen førstkommende mandag.

Flere varsler

Ap har fått varsler som er knyttet til flere personer enn Trond Giske. Siden midten av desember er det totalt kommet flere enn 20 varsler, men partiet har til nå ikke villet si noe om hvem disse varslene angår og hva de konkret går ut på.

Se video: Støre ut mot Giske-utspill: – Ingen varsler er å betrakte som falske

Saken oppdateres.