– Brexit har gitt farlig ustabilitet i Storbritannia

BREXIT: - Utmelding av EU splitter britene på midten i alle spørsmål og åpner veien for tilfeldige avgjørelser fra svake regjeringer, mener Christopher Lord.
BREXIT: - Utmelding av EU splitter britene på midten i alle spørsmål og åpner veien for tilfeldige avgjørelser fra svake regjeringer, mener Christopher Lord. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Brexit skaper en farlig ustabilitet i det britiske politiske systemet. Storbritannia er splittet på alle spørsmål om Brexit, og tilfeldige flertall vil overkjøre andre flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne beske analysen om hvor ødeleggende Brexit-prosessen er på det politiske styringssystemet er for Storbritannia, mener europaforsker Chrisopher Lord at de mange kommentatorene ikke har forstått.

Lord er tilknyttet Arena senter for Europastudier ved Universitetet i Oslo, som tirsdag var vertskap for et fullstappet møte om britisk utmelding av EU, populært kalt Brexit, og virkningen på EØS.

– Er du allerede lei av Brexit? spurte han.

– Vi har så vidt begynt. Vi har bare kommet to år i gang med en prosess som kan ta ti år. Hvis vi virkelig forlater EU, da, konstaterer den britiske forskeren.

Hans poeng er at folkeavstemningen som ga et knapt flertall for britisk utmelding av EU, har forsterket en håpløs politisk styring som har utviklet seg på de britiske øyer.

Virkningene på EØS kom det derimot lite nytt om på møtet, der en rekke forskere deltok i panelet.

– En svært farlig versjon

Ifølge Lord er det et kjent problem for politiske systemer at flertall kan være tilfeldige, ustabile og ubesluttsomme.

– Ethvert mulige flertall kan slå andre mulige flertall slik at avgjørelser blir vilkårlig manipulert av dem som avgjør hvilke alternativer som finnes, og i hvilken rekkefølge de avgjøres, sa Lord, og trakk linjen til Brexit-Storbritannia:

– Vi står overfor en særskilt farlig versjon av dette problemet, sa Lord og listet opp:

  • Det er ikke flertall i britisk politikk for noen tilnærming til Brexit.
  • Storbritannia er dypt splittet overfor alle alterantiver til EU-medlemskap.
  • Uansett hvor svak regjering vi får framover, vil den få enorm makt til å fatte vilkårlige beslutninger om vilkårlige valg av motstridende tilnærminger til Brexit.

Les også: Labour går hardt inn for et mykt Brexit

Splittet langs fire akser

Ifølge Christopher Lord er Brexit både et produkt av et sammenbrudd i det politiske systemet, der ett parti tradisjonelt har kunnet utøve sin makt i fem år basert på under 50 prosents oppslutning, og blir en sannsynlig årsak til ytterligere krise.

Meningsmålinger har vist at folk som er utsatt for fattigdom, stemte for Brexit i folkeavstemningen. Lord oppsummerte at Storbritannia nå står overfor splittelse etter fire dimensjoner:

– Vi er nå ett av samfunnene i Europa med størst økonomisk ulikhet. Dernest har det oppstått akutte splittelser ved at England og Wales stemte for Brexit, mens det var flertall mot i Skottland og Nord-Irland, sa han og fortsatte:

– Storbritannia har også splittelser på høyre-venstre-aksen. Den ene siden er opptatt av markeder, den andre med immigrasjon og identitet. Og så er landet nå splittet etter generasjoner. Meningsmålinger finner ikke flertall for utmelding av EU i noen aldersgruppe under 50-55 år.

Les også: EU og britene kaster seg ut i hardt WTO-vær

Britene delt på midten i alle konfliktene

Lord påpekte også at det er nesten enstemmig oppslutning om å opprettholde frihandel mellom EU og Storbritannia.

Samtidig mener sju av ti velgere at landet må få kontrollere innvandringen fra EU.

Dilemmaet viser seg når folk blir spurt om de godtar EU-innvandring hvis det var eneste mulighet for britiske firmaer å handle med EU, sier 49 prosent ja - men 51 prosent nei.

– Kort og godt, ethvert kompromiss i alle disse splittende spørsmålene ser ut til å dele britene i 50-50, oppsummerer forskeren.

Og når det gjelder EØS som løsning for EU, slår han fast at det bare er egnet til å utløse ytterligere konflikter.

Se video: May vil la nordmenn bli etter brexit

– Blåser de Konservative i filler

Innen september i år må EU og britene ha blitt enige om hvordan de skal forholde seg til hverandre i framtida. I 2019 er britene ute, og da er alternativet ingen avtale.

Kanskje kan det komme på plass en overgangsordning. Men den vil svi for Brexit-britene, spår Christopher Lord.

– En overgangsordning kan bare bli medlemskap uten medlemskap, postulerer han.

– Det innebærer at Storbritannia fortsetter med alle sine forpliktelser uten noen medinnflytelse. Blåser ikke det de Konservative i filler, er det ingenting som gjør det! avsluttet Lord.

Arena-forsker John Erik Fosumm slo fast at Storbritannia uansett kommer til å bli et høyst europeisert land.

– De er faktisk i ferd med ta inn 12.000 EU-rettsakter i sitt eget nasjonale lovverk, og vil derfor forbli dypt europeisert uansett utfall, sier han.

Video: Britisk politiker sovnet midt i debatten om brexit

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden