Tillerson: – Russland bærer ansvar for kjemiske angrep i Syria

USAs utenriksminister Rex Tillerson deltok tirsdag på en konferanse i Frankrike der målet er å utarbeide en plan for å identifisere og straffe dem som har stått bak angrep med kjemiske våpen i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Rex Tillerson deltok tirsdag på en konferanse i Frankrike der målet er å utarbeide en plan for å identifisere og straffe dem som har stått bak angrep med kjemiske våpen i Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Russland bærer ansvar for bruken av kjemiske våpen i Syria, mener USAs utenriksminister Rex Tillerson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsene kommer etter flere meldinger om kjemiske angrep i Ghouta-området utenfor Damaskus.

– Bare i går ble over 20 sivile, de fleste av dem barn, ofre for et angivelig klorgassangrep, og ofrene er så vidt i stand til å puste, sa Tillerson i Paris tirsdag, der han deltok på en konferanse om bruken av kjemiske våpen.

– Hvem som enn sto bak angrepet, bærer Russland ansvaret for ofrene i Øst-Ghouta og utallige andre syrere som er blitt mål for kjemiske våpen etter at Russland gikk inn i Syria, sa Tillerson videre.

– Bør ikke legge ned veto

Den amerikanske utenriksministeren snakket direkte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov lørdag. Ifølge CBS News har Russlands avvisninger og manglende reaksjon på angrepene i Ghouta fått Tillerson til å reagere.

– Man kan ikke bare avvise at Russland, som støtter sin syriske allierte, har brutt sine forpliktelser overfor USA som en garantist for rammene. Som et minimum må Russland slutte å legge ned veto, eller i det minste avholde seg fra å stemme over dette temaet på framtidige møter i FNs sikkerhetsråd, sa Tillerson.

FNs generalsekretær António Guterres ba i forrige uke om ny etterforskning av kjemiske angrep i Syria. I fjor stanset Russland, som har vetorett, to forsøk på å få i gang arbeidet igjen i FNs Sikkerhetsråd.

– 130 angrep

29 land deltok på tirsdagens konferanse i Paris. Målet er å bidra til at det iverksettes etterforskning og sanksjoner mot utøvere av kjemiske angrep i Syria.

FN har anklaget syriske regjeringsstyrker for et saringassangrep i april 2017 mot den opprørskontrollerte landsbyen Khan Sheikhoun der minst 72 personer ble drept.

Siden 2012 har det funnet sted minst 130 ulike angrep med kjemiske våpen i Syria, ifølge franske anslag. Videre anklages IS for å ha brukt sennepsgass både i Syria og Irak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden