Tre tettpakkede Davos-dager for Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) deltar denne uken under Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.
Statsminister Erna Solberg (H) deltar denne uken under Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-topp Gordon Brown, vaksineforkjemper Bill Gates, fredsprisvinner Malala Yousafzai og Facebook-topp Sheryl Sandberg er blant dem Erna Solberg møter i Davos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske statsministeren kommer til den sveitsiske alpebyen sent mandag kveld, og de tre påfølgende dagene står en rekke møter med politikere, næringslivsfolk og FN-topper på Solbergs program.

Et hovedtema både for Solbergs møter og de arrangementene hun skal delta på, er jenters rett til utdanning og FNs bærekraftmål. Temaet skal hun drøfte med blant andre Gordon Brown, som er FNs spesialutsending for utdanning.

– Tiden er ute

I en felles kronikk skriver Solberg og pengefondet IMFs sjef Christine Lagarde at kampanjene metoo og equalpay (likelønn) danner et bakteppe for årets Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

– Tiden er ute for diskriminering og overgrep mot kvinner. Tiden har kommet for at kvinner skal blomstre, skriver de.

Nettopp utdanning for jenter og kvinners helse er blant hovedsatsingsområdene til den norske regjeringen i utviklingspolitikken, og Solberg skal lede noen av debattene om dette i Davos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs bærekraftmål er også tema for Solberg under en middag tirsdag kveld med den kinesiske milliardæren Jack Ma, som Solberg møtte i Kina i fjor vår.

Kvinners deltakelse

Bærekraftmålene, som staker ut kursen for kamp mot fattigdom, sykdom, mangel på utdanning og klimaendringer, er også tema for en lengre seanse onsdag. Da møter Solberg milliardær, filantrop og vaksineforkjemper Bill Gates, Facebook-topp Sheryl Sandberg og fredsprisvinner Malala Yousafzai, som kjemper for jenters rett til utdanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Under årets WEF står utfordringer knyttet til kvinners deltakelse og innflytelse høyt på dagsordenen. Å gi kvinner og jenter muligheten til å lykkes, er ikke bare det riktige å gjøre, men kan også forvandle samfunn og økonomier, skriver Solberg og Lagarde.

De viser blant annet til at norske ordninger som rimelig barnehage og foreldrepermisjon, gjør det mulig for både kvinner og menn å arbeide. Slike ordninger koster, men betaler seg ved økt yrkesdeltakelse blant kvinner, er budskapet fra de to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3.000 ledere

Indias statsminister Narendra Modi holder åpningstalen under Davos-konferansen, som hvert år samler mange av verdens absolutt fremste politikere, næringslivsledere og andre samfunnstopper.

I år deltar 3.000 ledere fra hele verden under overskriften «Å skape en felles fremtid i en verden i oppbrudd».

Også møter med Rwandas president Paul Kagame, Verdensbankens direktør Jim Kim, Libanons statsminister Saad Hariri og Somalias statsminister Hassan Ali Khaire står på Erna Solbergs program.

Les også: Rykter og varsler skygget for blågrønn jubel

Solberg: Trump har sans for humor

Trump hyllet USAs vennskap med Norge