Skjebnedag for Schulz og tysk politikk

SPD og partileder Martin Schulz skal søndag stemme over hvorvidt de ønsker å innlede formelle regjeringsforhandlinger med Merkels CDU og søsterpartiet CSU. Foto: AP / NTB scanpix.
SPD og partileder Martin Schulz skal søndag stemme over hvorvidt de ønsker å innlede formelle regjeringsforhandlinger med Merkels CDU og søsterpartiet CSU. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag skal medlemmene av SPD stemme om hvorvidt de vil innlede formelle regjeringsforhandlinger med Merkels CDU. Et nei kan i ytterste konsekvens bety nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nyhetsbyrået DPA er det tre mulige utfall dersom de drøyt 600 SPD-delegatene som samles i Bonn bestemmer seg for at de ikke ønsker at partiet skal danne regjering med statsminister Angela Merkels CDU og søsterpartiet CSU.

Det første alternativet for Merkel er å danne en mindretallsregjering. Dermed må hun søke støtte fra opposisjonen hver gang regjeringen skal ta en politisk beslutning. Så langt har Merkel utelukket dette. Alternativ to er å på ny forsøke å danne en koalisjon med Fridemokratene og De grønne. De grønne er forhandlingsvillige, mens Fridemokratene er langt mindre interessert i en ny koalisjon.

Det siste alternativet er at president Frank-Walter Steinmeier setter i gang en komplisert prosess med å skrive ut nyvalg.

Hvor sannsynlig det er at SPD ender med å stemme nei, er det imidlertid vanskelig å si. En nylig meningsmåling viste at 56 prosent i partiet støtter regjeringssamarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partileder Martin Schulz har tidligere sagt blankt nei til å danne regjering med Merkel, og ettersom støtten hans i SPD er minkende vil han ifølge DPA mest sannsynlig ikke overleve at partiet stemmer nei nå som han selv har sagt ja.

Et ja betyr at SPD innleder formelle regjeringsforhandlinger med CDU/CSU. Deretter skal SPDs 443.000 medlemmer få mulighet til å stemme over den fremforhandlede regjeringsplattformen.

SPDs partikonferanse starter klokken 11 norsk tid, mens avstemningen begynner klokken 17. Senere på kvelden møtes lederne i CSU og CDU for å diskutere utfallet.

Les også: Giske-varsler: – Folk bruker veldig sterke ord