Bistandskutt til palestinerne bekymrer Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksministeren frykter følgene av at USA fryser en halv milliard bistandskroner til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er bekymret for de potensielle humanitære konsekvensene av at USA holder tilbake 65 millioner dollar. Det setter UNRWA i en presset, økonomisk situasjon, sier Søreide til NTB.

Hun trøster seg med at varslene om at amerikanerne skulle kutte all støtte til FN-organisasjonen, i tillegg til den bilaterale bistanden til palestinerne, ikke slår til.

– 60 millioner dollar utbetales nå, og kanaliseres til helse og utdanning. Vi vil følge den videre utviklingen tett, sier hun.

Holder igjen

Denne uka ble det klart at USA holder igjen over halvparten av årets første bidrag til UNRWA, som flere millioner palestinere er avhengige av på den okkuperte Vestbredden, Gazastripen, Jordan, Syria og Libanon.

Det dreier seg om 65 millioner dollar av et samlet bidrag på 125 millioner. USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til palestinerne, men nå skal UNRWA ha fått vite at ytterligere bistand fordrer omfattende endringer i FN-organet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har lenge krevd nedleggelse av UNRWA, som blant annet driver skoler og helseklinikker og bistår flyktningene med mat og tak over hodet.

– UNRWA er en organisasjon som forsterker problemet med palestinske flyktninger, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig.

Norsk bekymring

Norge, som de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina, har advart USA mot å kutte bistanden. Søreide sier hun har tatt opp UNRWAs situasjon med palestinernes president Mahmoud Abbas, Israels statsminister Benjamin Nethanyau samt USAs utenriksminister Rex Tillerson, som hun møtte under et besøk i Washington i forrige uke.

– I disse samtalene understreket jeg at UNRWA spiller en svært viktig rolle for å sikre at de palestinske flyktningene får grunnleggende tjenester, sier Søreide. Hun mener det kan få negative følger dersom organisasjonen på grunn av en kritisk økonomisk situasjon ikke kan gi grunnleggende tjenester.

Norge bidrar med 125 millioner kroner i kjernestøtte til UNRWA i 2018, i tillegg til humanitære bidrag og prosjektstøtte.

Les også: – Syriske raketter traff grenseby i Tyrkia