Meny

Giske-varsler: – Folk bruker veldig sterke ord

Line Oma er nå lokalpolitiker for Ap i Oslo. Hun varslet Ap-ledelsen om et møte med daværende statsråd Trond Giske i 2010, da hun var 23 år gammel. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen.no
Line Oma mener de som forklarer Giske-saken med maktkamp står på feil side av metoo-bevegelsen.

Intervjuet er først publisert på  Dagsavisen.no 13. januar

5. januar i år sto du fram som en av dem som har varslet om Trond Giske. Til da hadde varslerne vært anonyme. Hvorfor valgte du å stå du fram?

– Det føltes rett å stå fram, for å gi varslerne et ansikt, og for å utfylle bildet av saken. Jeg ønsket å stå sammen med de andre varslerne som hadde tråkket opp løypa før meg, og var modige nok til å varsle om sin sak. Dessuten er jeg opptatt av at vi skal ha tillitsvalgte vi kan ha tillit til. Det er viktig for meg å si at jeg synes det burde være unødvendig å stå fram, og at mitt varsel ikke er verdt mer enn varslene som er anonyme.

Bakgrunn:  Giske-varsler står fram

Var det noe spesielt som utløste beslutningen om å stå fram?

– Det begynte å gå opp for meg før jul, da det var andre som var modige og hadde varslet, at jeg synes det ble en ubehagelig stemning i partiet. Det ble stille. Derfor skrev jeg også om saken på Facebook 22. desember. Jeg følte for å si det rett fram og si det som det var. Og i forlengelsen av det, tenkte jeg at det var rett å varsle også, noe jeg gjorde i romjula. Så at jeg sto fram var et resultat av en modningsprosess. Men det var også et resultat av at jeg fikk kontakt med en annen som hadde varslet. Jeg fikk inntrykk av at det kunne bety noe for dem som hadde varslet før meg. Og når debatten i offentligheten begynte å bagatellisere varslene og handle om maktkamp, så ga det meg enda en grunn.

Hva slags reaksjoner har du fått?

– Jeg har fått enormt mye positiv respons, det har gitt meg bakoversveis. Og folk bruker veldig sterke ord. Jeg mener det er et uttrykk for at det er et sterkt likestillingsengasjement i det norske folk, men også at partifolk er opptatt av å gjenreise Arbeiderpartiet som likestillingspartiet.

Les også:  Trond Giske: «Beklager sterkt»

At voksne menn i Arbeiderpartiet utsetter yngre kvinner for slik oppførsel – er det en del av en partikultur i Ap slik du ser det?

– Jeg har tenkt en del over det. Jeg har ikke opplevd det som en ukultur i partiet, jeg har ikke opplevd noe annet enn det jeg har fortalt om. Jeg har ikke hørt om noe annet heller. Men det som har vært en ukultur, er at mange har visst noe, men ikke snakket om det. Og skal vi snakke om ukultur i Arbeiderpartiet, så kan en også snakke om dem som forsøker å bagatellisere dette, som mener at det er maktkamp. De står på feil side av metoo-bevegelsen. Men jeg tror samtidig disse er et stort mindretall i partiet.

Partisekretær Kjersti Stenseng er sammen med Anniken Huitfeldt, som leder Aps Kvinnenettverk, utsatt for kritikk. Det synes å være basert på en påstand om at de av enkelte internt er oppfattet slik at de skal ha advart mot at rykter om trakassering kan brukes i maktkamp. I tillegg hevdes det at de er Trond Giskes nære allierte, og enkelte har tolket det slik at de har forsøkt å legge en hånd over Giske. Hvordan ser du på dette?

– Jeg har ikke tenkt så mye over det. Det jeg synes er synd, er at det har vært mye lekkasjer og informasjon som man bør forvente at tillitsvalgte kan stå for med navn og bilde. Vi trenger åpen debatt, det tåler vi i Ap.

Les også:  – Kan bli et blaff i media

Hadia Tajik har også hatt en aktiv rolle i saken. Hva tenker du om det?

– Da jeg la ut en melding om saken på Facebook, begynte jeg virkelig å merke hvor sultne folk var på klar og tydelig tale. Og jeg følte selv bare for å drite i hva slags respons jeg ville få, følge mitt moralske kompass og snakke fra levra. Det opplever jeg at Hadia også gjorde da hun skrev på Facebook. Hun var tydelig og klar, og det tror jeg har vært godt for oss som har varslet. Det er en tydelighet som jeg tror folk setter pris på. Jeg forsøker selv å etterleve det – å si det jeg mener og stå for det. Det mener jeg Hadia har gjort og det mener jeg Jonas har vært flink til.

Les også:  – Alvorlig svikt i Unge Høyre

Det har kommet påstander om at varslingssaken er brukt strategisk for å angripe Trond Giske. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker vi skal være glade for at metoo kom til Norge. Metoo-bevegelsen har vært innom flere bransjer og samfunnsområder før det kom til politikken, og til Ap. Saken har fått konsekvenser fordi det dreier seg om seksuell trakassering og uakseptabel oppførsel. Å nedsøle metoo-bevegelsen ved å trekke inn maktkamp, er å bagatellisere varslene, redusere likestillingskampen og skrive seg inn på feil side i historiebøkene.

Populært