Meny

Regjeringen holder fast på sukkeravgiften

Sukkeravgiften som ble innført fra nyttår, er ikke regelstridig, fastholder Finansdepartementet i et brev til EFTAs overvåkingsorgan ESA. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Sukkeravgiften er ikke regelstridig statsstøtte, fastholder Finansdepartementet i et brev til EØS-avtalens tilsynsorgan ESA.

Sukkeravgiften som ble forhandlet fram i det borgerlige budsjettforliket i fjor høst, er blitt kraftig kritisert av blant andre NHO mat og drikke. De mener at avgiften er urettferdig, fordi den bare rammer noen bedrifter innen samme bransje.

Finansdepartementet avviser i et brev til ESA fredag at avgiftsøkningen innebærer offentlig støtte. Det har ingen betydning at avgiftspliktige varer konkurrerer med avgiftsfrie varer som is, kjeks, kaker og drikkevarer uten tilsatt sukker eller søtstoff, heter det i det 25 sider lange brevet.

Avgiftsøkningen er beregnet å gi 2 milliarder kroner ekstra i statskassen hvert år. Finansdepartementet skriver at formålet først og fremst er å gi inntekter til staten, selv om avgiftene også kan ha positive helseeffekter.

Populært