Meny

Gåsvatn hevder han viste Leirstein-SMS til "skandalepolitisk talsmann"

Stortingsrepresentant Jon Jæger Gåsvatn, ( Frp ), Østfold. Foto: Knut Falch / NTB scanpix
Tidligere stortingsrepresentant Jon Jæger Gåsvatn sier han også varslet Frps organisasjonsutvalg om de aktuelle tekstmeldingene i Leirstein-saken i 2012.

– Jeg fortalte Per Arne Olsen om saken og viste ham SMS-ene. Jeg varslet også partileder Siv Jensen og daværende generalsekretær Finn Egil Holm, men ingen av dem ville høre, hevder Gåsvatn overfor NTB.

Jensen sier hun ikke husker dette, mens Holm avviser Gåsvatns påstander.

Per Arne Olsen, som nå er fylkesmann i Vestfold, var i 2012 nestleder i Frp og leder av organisasjonsutvalget eller "skandalepolitisk talsmann", som han pleide å fleipe med. Han kan heller ikke huske å ha mottatt et varsel fra Gåsvatn.

– Jeg kan ikke erindre det og tror bestemt at jeg hadde respondert om han hadde gjort det. Vi hadde nye og strenge regler for behandling av slikt, sier Olsen til NTB.

Gruppesex

Jon Gåsvatn sto midt oppe i en opprivende nominasjonsstrid med Leirstein om en plass på Frp-listen i Østfold da han høsten 2012 fikk kopi av tekstmeldinger der Leirstein overfor en kvinne i 30-årene foreslo trekant med en den gang 15 år gammel partifelle.

– Jeg har vist denne SMS-utvekslingen til flere i partiet. Også til Per Arne, understreker Gåsvatn. Men Olsen avviser at så har skjedd.

– Første gang jeg så tekstmeldingen, var på NRK. Jeg skulle gjerne ha visst om den og hvem det var, for da hadde vi reagert, sier han.

Også Holm avviser Gåsvatns påstander.

– Etter at jeg sluttet som generalsekretær og stabssjef i Frp i 2016, har jeg hatt som prinsipp å ikke uttale meg om saker hos min tidligere arbeidsgiver. Men hva gjelder påstandene til Gåsvatn om undertegnede, så stemmer ikke disse med virkeligheten, sier Holm til NTB.

– Oppsøkte Jensen

Jon Gåsvatn fortalte til NRK torsdag at han varslet Siv Jensen under et møte på hennes kontor mandag 26. november 2012, men at hun avbrøt ham med beskjed om å ta saken opp med partiets daværende generalsekretær Finn Egil Holm.

Også kvinnen som mottok tekstmeldingene, sier til NRK at hun var i kontakt med både Jensen og Holm samt assisterende generalsekretær Øistein Lid. Lid sier til NRK at han ikke kan huske å ha mottatt noe varsel som involverer mindreårige.

– Jeg var skuffet da, og jeg er skuffet nå. Det er trist at partiet ikke har klart å ta denne saken på alvor. Man burde ha kontaktet gutten og anbefalt ham å søke profesjonell hjelp. I stedet ble saken dysset ned og glattet over, sier Gåsvatn.

Husker ikke

Frp-leder Siv Jensen uttalte torsdag i en epost til NTB at hun ikke husker samtalen som Gåsvatn oppgir å ha hatt med henne.

– Denne saken viser at rutinene våre har sviktet. Jeg beklager det på vegne av Fremskrittspartiet. Det er mitt ansvar at våre rutiner fungerer, og vi må bli bedre på dette, sier Jensen. Hun varsler at temaet vil bli diskutert i sentralstyret så vel som i Frps lokal- og fylkeslag.

NTB har spurt nåværende generalsekretær Fredrik Färber om han vil foreta seg noe for å finne ut hvordan Gåsvatns angivelige varsler ble fulgt opp, men han viser til stortingsrepresentant Helge André Njåstad, som nå leder partiets organisasjonsutvalg.

-Partilederen har beklaget Frps håndtering av denne saken i 2012. I det ligger det at saken ikke ble håndtert godt nok. Organisasjonsutvalget jobber bredt for å sikre at alle organisasjonsledd i Frp er godt skolert på håndtering av slike saker, sier han.

44 år gamle Ulf Leirstein er inne i sin fjerde periode som stortingsrepresentant. Han var justispolitisk talsperson, parlamentarisk nestleder, leder av valgkomiteen og leder av Moss Frp, men har trukket seg fra alle tillitsverv.

Populært