Meny

Fabian Stang roser Listhaug: – Vanskelig å finne punkter hvor vi har vært uenige

Fabian Stang (H) tiltrer som statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) onsdag. Dette ble markert på statsrådens kontor i Nydalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Fabian Stang (H) syn på innvandringspolitikken har «endret seg dramatisk» etter å arbeidet med Sylvi Listhaug.

Fabian Stang (H) ba februar i 2016 Sylvi Listhaug om å dempe seg og oppfordret henne til å holde en saklig debatt. 

– Det er en grunn til at vi tilhører to ulike partier, sa Stang til VG, da han ledet helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre.

I oktober 2016 ble han oppnevnt som statssekretær for Listhaug, og over ett år senere er han full av lovord om den omstridte Frp-statsråden.

– I politikken er det sånn at vi mener mye om hverandre. Men så er det også slik at når man jobber sammen og ser hvilken innsikt en annen politiker har, så får man respekt for det, sier Stang til ABC Nyheter.

– På innvandringsfeltet er det mange som forsøker å fremstille det som at «du er slem og jeg er snill». Men det er ikke slik det fungerer. Det er mye mer komplisert enn som så, sier den tidligere Høyre-ordføreren videre.

– Jævlig flink

Overfor DN, som først intervjuet Stang om hans periode i justisdepartementet, omtaler han Listhaug som «jævlig flink».

– Innvandring og integrering er et krevende felt. Hun er krevende. I den forstand at hun er jævlig flink. Hun kan sakene. Du skal stå tidlig opp om morran for å ta henne på fakta. Hun har en innsikt på dette feltet som det er få andre som har, sier Stang til avisen.

Stang sier til ABC Nyheter at Listhaug er en politiker som kan sakene sine. 

– Hun kan sakene sine bedre enn de fleste. Det er mange politikere som får bunken ved møtestart og kommer seg igjennom. Hun er ikke sånn, hun kan det.

Minimal politisk forskjell

Stang mener at den politiske forskjellen mellom partiene er minimal på innvandringsfeltet.

– Det er derfor det fort handler om retorikk, sier han. 

Samtidig forteller han at synet hans på innvandringsfeltet er forandret dramatisk.

– Jeg har fått en daglig oversikt over hvor mange som lider i denne verden, og da er det helt andre grep som må til enn å diskutere hundre kvoteflyktninger. Når du blir kjent med alle mekanismene på asylfeltet, blir man mer og mer enig. Det har vært vanskelig å finne områder hvor Listhaug og jeg har vært uenig, sier Stang.

– Jeg har lenge ment at verden fortjener en mer fair-handel for å bekjempe fattigdom og krig og elendighet. 

– Hva legger du i fair-handel?

– Det handler om at vi i den vestlige verden rett og slett tør å slippe til produkter fra andre land, senke våre tollmurer og la dem få en mulighet.

Usikkert hva som skjer videre

Stang er sikker på hva som skjer videre etter han ikke lenger skal være statssekretær. 

– Når du er i regjering sitter du ikke der og tenker hva man skal gjøre etterpå. Nå skal jeg summe meg litt og ser hva jeg har lyst til og hva andre har lyst til, sier han. 

Se video fra da Stang tiltrådte: – Jeg kommer ikke til å dempe meg

Populært