Meny

Trump: Muren skal bygges, og Mexico skal betale for den

President Donald Trump, her avbildet idet han hilser på tilhengere i Salt Lake City 4. desember, sier Mexicos handelsoverskudd med USA er argument for at Mexico må betale for muren. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump sier Mexicos handelsoverskudd gjør at landet må betale for muren. Presidenten medgir samtidig at muren ikke blir heldekkende.

– Muren er Muren. Ingenting er endret siden første gang jeg kom med planen, skrev Trump på Twitter torsdag morgen.

Presidenten la til at det på grunn av naturlige barrierer, som fjell, elvestryk og vann, ikke vil være en sammenhengende mur. Dessuten skal det bli mulig å se gjennom deler av muren, skrev han.

–Har definitivt endret sin holdning»

Trumps melding kom etter at Det hvite hus' stabssjef John Kelly onsdag uttalte at presidentens syn på innvandring er under endring. Til Fox News sa Kelly at Trump «har definitivt endret sin holdning» når det gjelder beskyttelse av unge innvandrere, og at presidenten har endret syn «til og med på muren, etter at vi orienterte ham».

Kelly sa onsdag at det ikke er behov for muren alle steder, og at Trump ikke visste det da han la fram sitt valgløfte.

– Latterlig handelsoverskudd

Det er få som tviler på at regningen kommer til å ende hos amerikanske skattebetalere. Trump-administrasjonen skal tidligere i år ha bedt Kongressen om 145 milliarder kroner de neste ti årene til utvidelser av muren.

Men Trump gjentok torsdag sin tidligere påstand om at Mexico skal få regningen. Denne gang ser han argumentet i forbindelse med handel.

– Muren skal betales for, direkte eller indirekte, eller langsiktig tilbakebetaling, av Mexico, som har et latterlig 71 milliarder dollar stort handelsoverskudd med USA. De 20 milliarder dollarene som muren vil koste, er bare «peanøtter» sammenlignet med det USA tjener på handelen. Frihandelsavtalen NAFTA er en dårlig spøk!, skrev Trump videre.

Populært