Republikanere mener Trump forsøker å kneble pressen

USAs president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix.
USAs president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump blir av fremstående republikanere anklaget for å være autoritær og for å forsøke å kneble pressen ved å dele ut «Fake News Awards».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps bruk av begrepet «falske nyheter» har oppmuntret autoritære ledere verden rundt, som nå rutinemessig avviser kritikk som «falske nyheter», uttaler de republikanske senatorene Jeff Flake og John McCain fra Arizona.

Flake sa onsdag at han, som republikaner, skammer seg over Trump. Politikere i begge partiene må slå tilbake mot Trumps angrep, uttalte Flake.

– Vi kan ikke lenger tillate angrep mot sannheten mens vi tier stille. Vi kan ikke lenger lukke øynene eller holde oss for ørene for å beskytte oss mot slike angrep på våre institusjoner, sa Flake i en tale i Senatet.

– Motbydelig

Flake mener Trumps bruk av begrepet «folkefiende», som også ble benyttet av den sovjetiske diktatoren Josef Stalin for å beskrive sine fiender, er skremmende.

Flake, som er en kjent Trump-kritiker og har kunngjort at han ikke stiller til gjenvalg senere i år, kaller Trumps gjentatte angrep på mediene «motbydelig».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

McCain skriver i et innlegg i The Washington Post at Trump oppmuntrer autoritære ledere verden rundt til «å tie i hjel reportere, undergrave politiske motstandere, avverge mediekritikk og villede borgerne».

Prisvinnerne

Nobelprisvinner i økonomi Paul Krugman, som jevnlig skriver innlegg og kommentarer, ikke nyhetsartikler, i The New York Times, fikk førsteplass på Trumps oversikt. USAs økonomi vil aldri komme på rett kjøl under Trumps presidentskap, var essensen i teksten som topper Trumps liste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABCs mangeårige journalist Brian Ross kom på andreplass for å ha skrevet en «klønete» sak om Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

CNNs sak om at Trumps valgkampapparat hadde tidlig tilgang til hackede dokumenter fra WikiLeaks, havnet på tredjeplass på presidentens liste over såkalte «falske nyheter».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gode nyheter

På listen ligger også saken om at Trump ga for mye mat til noen fisker da han besøkte Japans statsminister Shinzo Abe (6. plass), saken om at Polens førstedame Agata Kornhauser-Duda ikke håndhilste på ham (8. plass) og saken om at han fjernet en byste av Martin Luther King Jr. fra Det ovale kontor (4. plass).

Etter kunngjøringen av prisene la Trump ut en ny melding på Twitter. Der skriver han at «til tross for en del svært korrupt og uærlig mediedekning, er det mange fantastiske journalister som jeg respekterer, og masse GODE NYHETER som det amerikanske folket kan være stolt av!".

Nettsted nede

Trump kunngjorde 3. januar at han uken etter skulle dele ut såkalte falske nyheter-priser for uærlig, dårlig og korrupt journalistikk. Utdelingen ble utsatt til onsdag denne uken.

– Prisene for falske nyheter, som går til de mest korrupte og partiske «mainstream» mediene, vil bli utdelt til taperne onsdag 17. januar. Interessen og viktigheten av disse prisene er mye større enn noen kunne ha forventet, skrev presidenten på Twitter.

Trump lenket til prisoversikten på det republikanske partiets nettsted onsdag. Nettsiden lå nede etter kunngjøringen, trolig på grunn av stor pågang.