Meny

Rykter og varsler skygget for blågrønn jubel

Regjeringen Solberg på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet. Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), minister for høyere utdanning og forskning Iselin Nybø (V), eldreminister Åse Michaelsen (Frp), bistands- og utviklingsminister Nikolai Astrup (H), justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H), kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H), næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), helseminister Bent Høie (H), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Erna Solberg og Trine Skei Grande ønsket at kvinnene og den blågrønne regjeringen skulle skinne. I stedet måtte de svare på nye spørsmål om varsler og rykter. 

– Vi skaper historie når vi danner en regjering med tre kvinnelige partiledere, sa statsminister Solberg (H), som fleipet med at regjeringen har sans for resirkulering.

– Denne regjeringen er opptatt av å bruke ressurser på nye områder. Det kan man si at vi også gjør her i dag.

Fasiten er nemlig som følger: Fire går ut, fem får nytt departement og resten får fornyet tillit der de er. Solberg kunne også skryte av at det er like mange kvinner og menn i regjeringen.

En stor dag i partiets historie, slo Venstre-leder Trine Skei Grande fast.

– Vi er laget for å være et regjeringsparti, og det er på tide at vi kom tilbake, sier hun.

Men for Solberg ble dagen i stor grad preget av den stadig mer omfattende varslingssaken i Høyre.

Aktuelt:   Høyres generalsekretær tar selvkritikk i varslersaken

– Skulle ønske det var usagt

Høyre har de siste dagene fått inn 15 varsler om seksuell trakassering. Ti av dem gjelder Unge Høyres tidligere leder Kristian Tonning Riise.

Solberg måtte på nytt beklage håndteringen av varslene, ta selvkritikk og erkjenne at hun som partileder har ansvaret for at Høyres håndtering av varslene har vært for dårlig.

– Det er vanskelig å forklare hvorfor dette ikke har tilflytt partiledelsen. Det er ikke et tema som jeg opplever på noe tidspunkt har vært diskutert. Og selv om noen har visst, er det mange som ikke har visst.

Aktuelt:   Solberg: – Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt

Grande måtte for sin del svare på nye spørsmål om rykter i forbindelse med en fest i 2008, rykter hun selv valgte å kommentere tirsdag.

– Jeg tror ikke at de mediene som har dette på agendaen, kommer til å la seg stoppe av dette. Men jeg hadde behov for å si ifra og sette ned noen påler, sier hun.

Aktuelt:   Grande frykter flere rykter

Nye Frp-fjes

Men sammen med Frps leder Siv Jensen fikk de to også snakke mye om sin blågrønne regjering.

For Frp går Per-Willy Amundsen og Solveig Horne ut av regjeringen, mens Åse Michaelsen kommer inn som ny eldreminister, en post partiet lenge har ivret for. Frp-nestor Carl I. Hagen var i Dagsavisen kjapt ute med å si at han gjerne skulle hatt jobben selv.

– Carl kommer til å bli en av de første jeg kommer til å ta en god, lang prat med, sa Michaelsen, og understreket at Hagen sitter på mye kompetanse og har vært partiets eldregeneral i mange år.

Intervju med Hagen:   – Jeg ønsker ikke min verste fiende en tilsvarende opplevelse

Samtidig får Sylvi Listhaug ansvaret for hele Justisdepartementet, men integreringsarbeidet flyttes til Kunnskapsdepartementet. Pressen har allerede konkludert med at Venstres statssekretær Sveinung Rotevatn blir hennes vaktbikkje.

– Det er mange som har prøvd å kontrollere meg eller være en vaktbikkje opp igjennom årene. Men det er ingen som har greid det, sier Listhaug til NTB.

Aktuelt:  – Alt tyder på at vi får se Listhaug i fri dressur på et felt som bør være vanskelig for Venstre

Astrup inn

Fra Venstre får kulturminister Grande med seg nestleder Ola Elvestuen og Iselin Nybø i regjering. Elvestuen blir klima- og miljøminister, mens Nybø blir statsråd for forskning og høyere utdanning.

– Ola har jobbet med dette feltet nesten hele livet, og med flyttingen av Enova til Klima- og miljødepartementet får vi et tungt departement, sier Grande.

Høyre flytter på flere av sine statsråder og fikk dessuten plass til et nytt navn, nemlig Nikolai Astrup. Han blir utviklingsminister, en post Solberg hittil ikke har funnet plass til. Det gjør hun nå ved å droppe en egen EØS/EU-minister.

Høyre beholder nestleder Bent Høie som helseminister og flytter Høies nestlederkollega Jan Tore Sanner til en ny jobb som kunnskaps- og integreringsminister. Begge områdene er svært viktige for Høyre.

Aktuelt:  Astrid (81) blir eldst på Stortinget

Populært