Meny

Catalonias nye regionforsamling trer sammen

Catalonias avsatte leder Carles Puigdemont avbildet i Brussel fredag i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Catalonias nyvalgte regionforsamling har trådt sammen for første gang etter valget 21. desember.

Catalonias forrige regionforsamling ble oppløst av sentralregjeringen i Madrid som følge av katalanske separatisters forsøk på løsrivelse fra Spania.

Flere katalanske ledere ble pågrepet og fengslet mens regionens avsatte president Carles Puigdemont flyktet i eksil i Belgia.

Nyvalget som Madrid utlyste, ble gjennomført 21. desember. Der vant separatistene. De to største partiene i Catalonia ble i forrige uke enige om å danne regionregjering som skal ledes av Puigdemont.

Men Puigdemont er anklaget for oppvigleri og misbruk av offentlige midler og risikerer å bli pågrepet og straffeforfulgt dersom han vender tilbake til Spania.

Spanias statsminister Mariano Rajoy slo dessuten mandag fast at Puigdemont ikke kan lede den katalanske regjeringen fra Belgia. Den katalanske presidenten må tas i ed på vanlig måte, og regjeringen i Madrid vil beholde styringen over Catalonia inntil det har skjedd, sa Rajoy mandag.

Under den første sesjonen onsdag satte den nye 135 seter store forsamlingen ned en komité som skal tolke regelverket og forsøke å finne et smutthull som åpner for Puigdemonts kandidatur fra eksil. Det er ventet at avstemningen over ny katalansk president skal starte etter 31. januar.

Populært