Meny

– Fullstendig mageplask for Siv Jensens grensekontroll

GRENSEKONTROLLEN FORSVANT: Siv Jensen fikk ikke med seg Erna Solberg og Trine Skei Grande på å oppfylle sitt valgkampløfte om grensekontroll. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensens varslet at permanent kontroll langs Norges grenser skal inn i regjeringsforhandlingene. Det endte med ingenting i den nye regjeringsplattformen fra Jeløya.

I valgkampen konkurrerte Siv Jensen og Frp med Senterpartiet om å stå hardest på kravet om gjeninnføring av permanent grensekontroll til Norge.

– Nå har det endt med fullstendig mageplask for Siv Jensen. Det er det ikke spor av permanent grensekontroll i denne regjeringserklæringa, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til ABC Nyheter, om den nye trepartiregjeringens plattform fra Jeløya.

Nå slår Frp-lederen fast at hun er fornøyd med den midlertidige grensekontrollen, som på grunn av Schengen-avtalen blir tillatt av EU.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi i plattformen med Høyre og Venstre har vi blitt enige om å opprettholde midlertidig grensekontroll så lenge den sikkerhetspolitiske situasjonen krever det, skriver Siv Jensen til ABC Nyheter etter at denne artikkelen ble publisert.

– Vi mener situasjonen fortsatt tilsier at grensekontrollen bør videreføres. Situasjonen vi opplevde i 2015 var alvorlig, og vi mener det fortsatt er behov for tiltak for å sikre trygghet og sikkerhet i Norge, legger hun til.

– Hvem skal avgjøre hvor lenge den sikkerhetspolitiske situasjonen krever midlertidig grensekontroll, regjeringen eller EU-kommisjonen?
– Norge er fortsatt med i Schengen og vi skal fortsette dialogen med EU sine organer, slik at vi kan bruke de virkemidlene vi trenger for å sikre norske borgeres trygghet, svarer Jensen.

Les også:   Sp-Gjelsvik: – Frp har ingen troverdighet på grensekontroll

Tok grensekontrollen til Jeløya

Gjelsvik har i lang tid utfordret Frp til å følge opp sine valgkampløfter om grensekontroll, senest i Stortinget debatt om statsbudsjettet 20. desember 2017.

Der varslet Siv Jensen at hun ville løfte spørsmålet om grensekontrollen inn i regjeringsforhandlingene, som nå altså er endt med Jeløya-plattformen.

Der er alt som står, at Norge skal beholde den midlertidige grensekontrollen Opprettholde midlertidig grensekontroll «så lenge den sikkerhetspolitiske situasjonen krever det.»

Norge har overlatt til EU å avgjøre om, og når, Norge kan ha en begrenset, midlertidig grensekontroll. Det følger av Schengen-avtalen Norge har tilsluttet seg.

Les også:  Ap håner Frps valgløfter om grensekontroll

Med grensekontroll på programmet

Frp, som er varm tilhenger av avtalene Norge har inngått med EU, har likevel programfestet et krav om å styrke norsk grensekontroll i sitt handlingsprogram for 2017-2021.

I Frp-programmet står det også at det er helt nødvendig å benytte muligheten til permanent grensekontroll.

– Det de sier nå, er at den midlertidige grensekontrollen på ett eller annet tidspunkt skal vekk. Da vil grensene bli enda åpnere enn i dag, sier Gjelsvik.

– Mens det Frp gikk til valg på, var permanent grensekontroll, legger han til.

I juli i fjor gikk Frps justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen hardt ut mot Senterpartiets krav om full grensekontroll.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Siv Jensen.

Schengen og grensekontroll

Grenseoverganger

 • Det er 78 grenseoverganger på land. 9 av dem er bemannet på norsk side, 4 på finsk og 4 på svensk side.
 • Det er 21 flyplasser med utenlandstrafikk.
 • 4 togruter krysser grensen (Kornsjø, Arvika, Storlia, Narvik/Kirkenes).
 • 7 ferjekaier har utenlandsanløp.
 • Tolletaten har ingenting med personkontroll og gjøre, det er politiets opgave. Tollvesenet kontrollerer varer og om noen smugler, eller f. eks. unndrar skatter og avgifter.

Schengenavtalen og grensekontroll

Det skal normalt ikke være grensekontroll på indre grenser i Schengen-området, som Norge er en del av. EU åpner likevel for unntak, og etter flyktningkrisen har fem land innført kontroller. Norges dispensasjon går ut i oktober.

 • Norge kontrollerer ferjeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland. Kontrollen ble innført 26. november 2016.
 • Årlig er det satt av 20 årsverk til kontrollen i Norge.
 • Sverige har grensekontroll på havner og Øresundbroen.
 • Danmark har grensekontroll på ferjeankomster fra Tyskland og langs den dansk-tyske landgrensa.
 • Tyskland har grensekontroll langs landgrensa mot Østerrike.
 • Østerrike har grensekontroll langs landgrensa mot Slovenia og Ungarn.

Kilde: Politiet og Tolletaten

Video: Dette er de seks største utfordringene den blågrønne regjeringen skal løse.

Populært