Meny

Solberg taus om regjeringskabalen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) ville helst snakke om kontinuerlig omstilling av norsk økonomi på Solamøtet. Arbeidet med ny regjering vil hun ikke si mye om.

Med en rykende fersk regjeringsplattform i veska ankom Solberg NHOs konferanse Solamøtet mandag morgen. På spørsmål om arbeidet med regjeringskabalen framover, hvor mange statsråder Venstre får, og om det blir en ny departementsstruktur, svarer Solberg det samme:

– Det blir spennende for dere å forsøke å finne ut av, og jeg kommer ikke til å svare på noe av det, sier Solberg til NTB, og legger til at hun gleder seg til å legge seg tidlig mandag for første gang på en stund.

Omstilling

Solberg var kommet til Solamøtet for å snakke om omstilling for et bærekraftig velferdssamfunn, en omstilling som må fortsette, selv om norsk økonomi kan være over kneika etter oljepris-sjokket.

– Konjunkturnedgangen etter 2014 er over, og det er i ferd med å snu også på Sør- og Vestlandet. Optimismen er tilbake. Allerede i år kommer veksten til å ligge over historisk trend. Men kan vi puste ut av den grunn? Dessverre, det kan vi ikke. Tiden for omstillinger er ikke over, sa Solberg.

Globalisering, klimakrav og digitalisering er utfordringer som gjør at omstillingene må fortsette.

– Det blir ikke revolusjon, men det blir hardt arbeid. Og plattformen fra Jeløya tegner et bilde av veien vi skal gå, sa Solberg.

Mye vurdering

Etter innlegget hastet statsministeren videre for å jobbe med regjeringssammensetningen. Med på veien fikk hun flere spørsmål om den nye regjeringsplattformen. Den inneholder blant annet ordet «vurdere» 84 ganger. Plattformen fra Sundvolden i 2013 inneholder «vurdere» 31 ganger.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, mener den hyppige bruken av ordet kan by på utfordringer for regjeringssamarbeidet på sikt.

– Noe av det mest krevende med denne plattformen, er at det er en del uforpliktende formuleringer, sa Tajik i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Det vil ikke Solberg være med på, hun mener det er naturlig med mange vurderinger.

Naturlig å vurdere

– Når en regjering går inn i sin andre regjeringsperiode, ser du mye av det. Jeg tror at hvis du går inn og ser på Soria Moria 2, så ser du noe av det samme. Det er mye å videreføre. En forlengelsesplattform betyr at du ikke kommer ny inn, men skal bygge videre på den politikken som er, sier hun.

Hun legger til at de har lært litt av de siste årene.

– Noen steder er man ikke så bombastisk som man var før man satt i regjering, så man sier at man skal vurdere, det vil si at vi har en intensjon om å gjøre det, men vi vil ha det godt utredet før vi sier at «det er måten vi gjennomfører tingene på ". Det er forbeholdet, sier Solberg.

Populært