Meny

Hareide: – Tror ikke dette er dagen som avgjør norsk politikk

Knut Arild Hareide, leder av KrF, har tidligere sagt at han ikke vil gå i regjeringsforhandlinger selv om Venstre gjør det. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
– Regjeringsplattformen er lite forpliktende, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om erklæringen som ble lagt fram av Høyre, Frp og Venstre.

Da regjeringspartiene Venstre, Høyre og Frp la fram sin regjeringsplattform søndag, prioriterte lederen i det borgerlige samarbeidspartiet KrF annerledes. Han var på skitur i stedet.

– Jeg må være ærlig å si at jeg gjorde det ja, sier Knut Arild Hareide til NTB.

Men han har likevel fått med seg hva den nye regjeringen har lagt fram som sine viktigste saker fremover.

– Det som er avgjørende for at samarbeidet skal lykkes, er de konkrete sakene og prioriteringene fremover. Jeg tror ikke dette er dagen som avgjør norsk politikk de neste fire årene, sier KrF-lederen.

Les også:   Jensen: Vi har fått flere store gjennomslag

Hareide sier partiet ville prioritert annerledes i flere av sakene som var med i regjeringserklæringen, som ble lagt fram av Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Jeløya i Østfold. En regjeringserklæring som også bli ansett som en invitasjon til Hareides parti.

– Jeg tenker at noen deler ser vi positivt på, mens andre deler er negative. Noe som var forventet. Vi får ikke alle svarene i dag, sier en litt kryptisk Hareide.

En historisk beslutning ble tatt da Venstre sa ja til å danne regjering med Høyre og Frp. For fire år siden sto KrF, sammen med Venstre, utenfor regjeringen. Nå er KrF alene utenfor.

– Det er et strategisk valg Venstre må få lov å ta, og med tanke på den omleggingen Venstre har, så er det ikke overraskende. Akkurat som KrF får ta sitt strategiske valg, uten at man skal stille seg til doms over det, sier Hareide.

Les også:  – Bare bløff at Frp og Venstre var valgmotstandere

Ap: Forskjellene øker med «tre høyrepartier»

Ap-leder Jonas Gahr Støre gratulerer «tre høyrepartier» med enighet, men sier den vil føre til større forskjeller. Han er særlig bekymret for arbeidslivet.

– Jeg vil gratulere Høyre, Frp og Venstre med å ha kommet fram til enighet om en regjeringsplattform, sier Arbeiderparti-lederen.

Støre er riktignok glad for signalene om flere politifolk og økt pappaperm, men mener ellers plattformen har mange uforpliktende formuleringer. Han er kritisk til hovedretningen.

– Det er tydelig at det er tre høyrepartier som her har blitt enige om en samfunnsutvikling i retning av fortsatte skattekutt, mer konkurranse og privatisering på flere velferdsområder og svekkede rettigheter for arbeidstakere, sier Støre.

Les også:  Den nye regjeringen: – Vi må løse seks utfordringer

Støre er særlig bekymret for arbeidslivspolitikken, med låsing av fagforeningsfradraget og av statens andel i AFP-ordningen, fortsatt midlertidighet og mer jobbing på søndager.

– Plattformen inneholder heller ingen ny næringspolitikk, og det er for lite målrettet satsing på havnæringene og helsenæringer der Norge har gode muligheter til å skape flere jobber, mener Støre.

SV: Regjeringen vris enda mer mot høyre

Venstre har sviktet miljøet og velferdssystemet når de går i regjering med Høyre og Frp, mener SV. Hele regjeringen dreier enda mer mot høyre, mener partiet.

– Den mest høyrevridde regjeringa siden krigen har blitt mer høyrevridd, sier Kirsti Bergstø, fungerende partileder i SV.

Hun mener partiet Venstre har sviktet miljøet og angriper velferd for alle.

– Her legger de opp til kommersialisering av omsorg, de vil behovsprøve velferd, som vil føre til at folk blir fanget i fattigdom og dermed øke forskjellene, sier hun til NTB.

SV er ikke imponert over at LoVeSe forblir oljefritt:

– Det skulle bare mangle at Lofoten og andre områder slipper oljeboring i perioden. Her har Venstre solgt seg billig, når prisen er fravær av noen nasjonale klimamål, at løftene om utslippskutt før 2020 er gitt opp, og Førdefjorden må belage seg på gruvedumping.

– Heldigvis er denne regjeringen avhengig av støtte i Stortinget for å få gjennomslag for sin politikk, men det kan det virke som at de har glemt der ute på Jeløya, påpeker hun til slutt.

SP: – Tre partier som får fram det verste i hverandre

Distriktet og vanlige folk blir taperne når Frp, Venstre og Høyre danner regjering sammen, mener Senterpartiet.

– Dette er tre partier som får fram det verste i hverandre. Det er i møte mellom disse partiene at vi har fått sentraliseringen i politiet, kommunetvangsreformen og en regionreform som ingen ønsker. Det er mer av denne typen sentraliserende politikk som nå kommer til å bli resultatet, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Han påpeker at når de tre har forhandlet tidligere, har det resultert i plastposeavgift, flyseteavgift, sukkeravgift og økte avgifter for norsk turistnæring.

Vedum mener regjeringsplattformen også vil føre til økte forskjeller i samfunnet.

– Dette vil også være den mest EU-vennlige regjeringen vi har hatt noen gang. Noen få vil tjene på den nye regjeringen, men kostnadene og konsekvensene vil vanlige folk bære, sier han.

Populært